معنی کلمه شرح چهل حدیث در دانشنامه اسلامی
مؤلف محترم در بیان انگیزه تألیف این کتاب، نوشته است: «و بعد این بنده... مدتی بود با خود حدیث می کردم که «چهل حدیث» از احادیث اهل بیت عصمت و طهارت(ع) که در کتب معتبره اصحاب و علما (رضوان الله علیهم)، ثبت است، جمع آوری کرده و هریک را به مناسبت، شرحی کنم که با حال عامه مناسبتی داشته باشد و از این جهت، آن را به زبان فارسی نگاشته که فارسی زبانان نیز از آن بهره برگیرند؛ شاید إن شاءالله، مشمول حدیث شریف ختمی مرتبت(ص) شوم که فرموده است: «من حفظ علی أمتی أربعین حدیثا ینتفعون بها، بعثه الله یوم القیامة فقیها عالما»» .
این کتاب، مشتمل بر یک مقدمه، شرح چهل حدیث (هرکدام، در ضمن مقامات و فصولی) و دعا و ختام است. مؤلف در ابتدای حدیث اول، طریق روایی خود را تا مرحوم کلینی مفصلا بیان می کند و در سایر ابواب با تعبیر «بالسند المتصل»، به آن اشاره می نماید. وی در شرح هر حدیث، به ترتیب زیر عمل می کند:
درباره محتوا و ویژگی های این اثر، توجه به نکات زیر مفید است:
«ولی باید دانست که این قضیه نیز یکی از شعب جبر و تفویض است که مسلک امامیه موافق با هیچ یک از اشاعره و معتزله نیست، بلکه کلام معتزله از اشاعره بی ارج تر و ساقطتر است و اگر بعضی از متکلمین امامیه (رض) مایل به آن شده باشند، غفلت از حقیقت حال و مآل نموده اند» .
[ویکی نور] شرح چهل حدیث (اربعین حدیث) (موسوعه جلد 46). شرح چهل حدیث (اربعین حدیث)، از آثار نوشتاری امام خمینی(رض) به زبان فارسی و موضوعش شرح و تفسیر اخلاقی و عرفانی برخی از احادیث اهل بیت(ع) است که نویسنده نگارش آن را در عصر روز جمعه، چهارم محرم الحرام 1358ق، برابر با 5 اسفند 1317ش، به انجام رسانده است.
درباره چاپ حاضر که جدیدترین چاپ است، گفتنی است که نسخه حاضر ویرایش دوم و چاپ پنجاه و هفتم اثر مذکور است که در سال 1392ش، جزو مجموعه «موسوعة الإمام الخمینی»، با اهتمام مؤسّسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی منتشر شده و جلد 46 آن را تشکیل داده است.
درباره این چاپ، گفتنی است: