شاهویی. ( ص نسبی ) منسوب به شاهویه است. رجوع به شاهویه شود. شاهویی. ( اِخ ) نام جد ابوبکر محمدبن احمدبن علی بن شاهویه. قاضی شاهویی فارسی است که از جمحی و ساجی روایت شنید و در سال 361 هَ. ق. در نیشابور درگذشت. ( لباب الانساب ج 2 ص 9 ). شاهویی. ( اِخ ) نام محمدبن ابراهیم شاهویه سمرقندی است که از عبدالرحمن دارمی و علی بن حرب موصلی روایت کرده است. در سال 297 هَ. ق. درگذشته است. ( لباب الانساب ج 2 ص 9 ).
معنی کلمه شاهویی در فرهنگ فارسی
نام محمد بن ابراهیم شاهویه سمرقندی است که از عبد الرحمن دارمی و علی بن حرب موصلی روایت کرده است .
جملاتی از کاربرد کلمه شاهویی
گروه علوم و مهندسی خاک در مهرماه سال ۱۳۸۸ در دانشکده کشاورزی دانشگاه کردستان با نام گروه مهندسی علوم خاک تأسیس و اقدام به پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی نمود. جهت توسعه تحصیلات تکمیلی و ارتقاء فعالیتهای پژوهشی، گروه در سال ۱۳۹۱ مجوز پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد رشته علوم و مهندسی خاک گرایش فیزیک و حفاظت خاک را اخذ و در سال ۱۳۹۳ نیز مجوز اخذ دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد در دو گرایش دیگر تحت عنوان پیدایش، ردهبندی و ارزیابی خاک و بیولوژی و بیوتکنولوژی خاک را اخذ نموده و اقدام به پذیرش دانشجو نمود. همزمان با ایجاد تغییرات گسترده در سرفصل رشتههای مهندسی علوم خاک، در سال ۱۳۹۲ نام گروه به علوم و مهندسی خاک تغییر یافت. بنیان اصلی گروه به همت مرحوم دکتر سید صابر شاهویی و مهندس سید محمد طاهر حسینی در سال ۱۳۷۳ بنیان نهاده شد و تا قبل از سال ۱۳۸۸ تنها به ارائه دروس خاکشناسی عمومی، ارزیابی قابلیت اراضی، حفاظت خاک و جغرافیای خاکها میپرداخت و گروه مستقلی نبود؛ اما از سال ۱۳۸۸ به عنوان یک گروه آموزشی مستقل رسماً آغاز به کار کرد.
جاف نام یکی از بزرگترین اتحادیههای ایلی مردم کُرد میباشد که سرداران بزرگی از میان آنها برخاستهاند (اکثرا از سرداران مشهور عثمانیها و صفویه و افشاریه) و امروزه دیگر ساکن شهرهای بزرگی در ایران و عراق هستند که اکثریت آنها ساکنین عراق میباشند و اقلیتی از آنها ساکنین ایران هستند که در عراق حداقل سه شهر بزرگ عراق جاف و در ایران حداقل پنج شهر آن با اکثریت جاف هستند. این اتحادیه ایلی در ابتدا توسط سید احمد بیگ کبیر که از اعقاب شیخ محمد زاهد ملقب به پیر خضر شاهویی میباشد پایه ریزی گردید که بعدها تحت حاکمیت فرزندان او که به بیگزادگان جاف معروف میباشند هدایت و رهبری گردید. دین اکثر آنها اسلام اهل سنت و اقلیتی هم در #حلبچه پیرو آیین #یارسان هستند.
شاه ویس قلی از شخصیتهای مهم آیین یارسان در سده نهم هجری است. وی پس از سلطان سهاک مظهر ذات حق بوده است. پدرش پیرقنبر شاهویی و لقبش قرمزی است. ولادت او به سال ٨١٠ در کردستان ثبت شده است. محل دقیق تولدش را روستای درزیان نزدیک شاهو ذکر کردهاند. از او اشعاری به کردی باقی مانده که در دوره قرمزی ثبت گردیده است.