شاهدوستی

معنی کلمه شاهدوستی در لغت نامه دهخدا

شاهدوستی. ( حامص مرکب ) عمل شاه دوست. شاه خواهی.

معنی کلمه شاهدوستی در فرهنگ فارسی

عمل شاه دوست شاه خواهی

جملاتی از کاربرد کلمه شاهدوستی

مشایخ بنی عباسیان و فرزندان آنان که متصدی اداره امور مردم بوده‌اند با آنکه اصالتاً عرب بوده‌اند ولی پس از ورود در ایران خود را ایرانی دانسته و در تمام ادوار تاریخ و زندگی پیرو آرمانهای شاهدوستی و میهن دوستی و مطيع دولت مرکزی بوده‌اند حتی برای پیروزی ایران در جنگ ها به قفقاز هم نیرو فرستاده‌اند و کشته داده‌اند. در بنادر جنوب با اعراب متجاوز جنگیده‌اند.
طائفه‌های اصلی این روستا تاماز، شاهدوستی، تحتحی، عوض کله، مشهدی، کمرقایلو، شمه، کوچری، فرضو، کلجه، چراغ‌ها و…
مشایخ بنی عباسیان و فرزندان آنان که متصدی اداره امور مردم بوده‌اند با آنکه اصالتاً عرب بوده‌اند ولی پس از ورود در ایران خود را ایرانی دانسته و در تمام ادوار تاریخ و زندگی پیرو آرمانهای شاهدوستی و میهن دوستی و مطیع دولت مرکزی بوده‌اند حتی برای پیروزی ایران در جنگ‌ها به قفقاز هم نیرو فرستاده‌اند و کشته داده‌اند. در بنادر جنوب با اعراب متجاوز جنگیده‌اند.
رمضون یخی بعد از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ به شاهدوستی معروف شده بود اما در جریان قیام ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ علیه شاه همچون طیب طرف مذهبیون را گرفت. رمضون یخی گفته آنها را خواستند تا (در جریان محرم) سینه زنی کنند، و پس از وقوع کودتا از «بی مروتی» شاه گلایه داشت و بر این باور بود که وقتی او و دیگر سران اوباش سلطنت شاه را حفظ کردند رها شدند و به آنان بی‌توجهی شد. او پس از کودتا همچنان در جمع‌های خانه اسدالله رشیدیان شرکت می‌کرد و به لوطی‌های میدان تره بار ادای احترام می‌کرد. پس از دستگیری طیب، رمضون یخی به رشیدیان به‌طور خصوصی یادآوری کرد طیب پول زیادی برای بسیج کردن مردم برای دادن شعار «زنده باد» و «مرده باد» در دولت‌های پیشین خرج کرده و هشدار داد دستگیری او مردم جنوب تهران را ناراضی کرده. با این که رشیدیان وعده آزادی طیب را داده بود، شاه از اعدام او خودداری نکرد.
علی عباسی (زادهٔ ۱۳۲۲ در تهران) تهیه‌کننده سینما، نویسنده و ناشر اهل ایران است. او دانش‌آموختهٔ اقتصاد و علوم اداری از دانشگاه تهران است. عباسی از سال ۱۳۳۸ در نشریات ایران می‌نوشت و در سال‌های ۱۳۴۳–۱۳۴۵ به اتفاق خسرو شاهدوستی از ناشرین مجلهٔ ستارهٔ سینما بود.