معنی کلمه شاه اسماعیل نامه در دانشنامه اسلامی
زمان شروع سرودن این اثر معلوم نیست اما زمان اتمام آن، سال 940ق، یعنی ده سال پس از مرگ شاه اسماعیل است.
کتاب مشتمل برمقدمه ای به قلم مصحح، آقای جعفرشجاع کیهانی و هفت فصل است.
مصحح کتاب طی پنج فصل مطالب ذیل را بیان داشته است:
در فصل نخست به معرفی مولف و آثار وی، به ویژه اثر حاضر پرداخته است.
[ویکی فقه] شاه اسماعیل نامه (کتاب). شاه اسماعیل نامه، اثری است منظوم در قالب مثنوی درباره شاه اسماعیل صفوی و توصیف پهلوانی ها و کشورگشایی های او. زمان شروع سرودن این اثر معلوم نیست؛ اما زمان اتمام آن سال ۹۴۰ ق، یعنی ده سال پس از مرگ شاه اسماعیل است.
کتاب؛ مشتمل بر مقدمه ای به قلم مصحح، آقای جعفرشجاع کیهانی و هفت فصل است.
گزارش محتوا
مصحح کتاب طی پنج فصل مطالب ذیل را بیان داشته است: در فصل نخست به معرفی مولف و آثار وی، به ویژه اثر حاضر پرداخته است. در فصل دوم درباره خاندان شاه اسماعیل سخن گفته است. در فصل سوم، زندگی و احوال شاه اسماعیل را مورد بررسی قرار داده است. فصل چهارم به بیان وقایع و سایر نبردهای شاه اسماعیل اختصاص یافته است. فصل پنجم هم به بیان دو نکته دیگر درباره احوال شاه اسماعیل و نهایت کار وی اختصاص داده شده است. اما فصل ششم کتاب، به خود مثنوی اختصاص یافته است. این مثنوی چنانکه از نامش پیداست، اثری است درباره شاه اسماعیل صفوی و توصیف پهلوانی ها و کشورگشایی های او. این اثر را می توان نوعی منظومه حماسی تاریخی دانست که شاعر در آن، قهرمانی های شاه اسماعیل را به زبان شعر درآورده است. قاسمی این اثر را به دستور شاه طهماسب سرود و پس از اتمام آن، دفتری دیگر درباره شاه طهماسب به شعر درآورد و این دو دفتر را شه نامه نامید که نام دیگر آن شاهنامه قاسمی است. قاسمی در شاه اسماعیل نامه به این موضوع اشاره کرده که شاهنامه اش دو دفتر است و آرزو کرده است که به فضل پروردگار دفتر دوم را، همانند دفتر اول به پایان برد. شماره ابیات این اثر بالغ بر ۴۳۵۲ بیت است.
← عناوین اصلی
کتاب؛ مشتمل بر پاورقی هایی، که همگی مربوط به نسخه بدلها است و نیز یادداشت هایی، به عنوان تعلیقات در پایان هر فصل و فهرست های ذیل می باشد: فهرست امثال و حکم ، اشخاص، جای ها، سازها و اصطلاحات موسیقی، کتاب ها و منابع و مآخذ.