معنی کلمه سید محمدحسن مرتضوی لنگرودی در دانشنامه اسلامی
ایشان در ۲۳ صفر ۱۳۵۰ ه. ق در نجف اشرف و در جوار بارگاه حضرت امیر علیه السّلام در خانواده علم و فضیلت به دنیا آمد و ملقب به عبدالامیر گشت. حضرت آیت الله لنگرودی در آن شهر مقدس به فراگیری قرآن مشغول شد تا در سال ۱۳۶۱ ه. ق به همراه پدرش رهسپار ایران گردید و در تهران اقامت گزیدند. وی در تهران دروس صرف، نحو، منطق، معانی و بیان و خارج را در مدرسه حاج ابوالفتح- که به دست پدرشان احیا شده بود فرا گرفتند. پس از سپری شدن مقدمات علوم دینی به فراگیری فقه و اصول و معقول پرداختند. چنان که کتاب های رسائل و مکاسب و کفایه را از بزرگانی مانند پدر معظم شان و حضرات آیات شهرستانی و جاپلاقی، حکیم متاله محی الدین قمشه ای (شرح منظومه سبزواری)، علامه میرزا ابوالحسن شعرانی (شرح اشارات، هیئت فارسی و شرح چغمینی) فراگرفتند.
هجرت به قم
درسال ۱۳۷۳ ه. ق پس از فراغت از سطوح عالی حوزه علمیه تهران به همراه پدر به قم مهاجرت کردند. و شرکت فعال در جلسات درسی آیات عظام قم داشتند همچون، مرحوم بروجردی (کتاب صلاة، خمس، قضا و طهارت به مدت هشت سال)، والد معظم (یک دوره اصول)، امام خمینی (اصول)، آقای گلپایگانی (حج)، محقق داماد (طهارت و صلاة)، حاج میرزا هاشم آملی (اصول و معاملات)، مرحوم اراکی (خارج اصول) و علامه طباطبائی (اسفار، شفاء بو علی، تفسیر) قدس سرهم الشریف. و در نجف از آیت الله العظمی خویی (اصول) و امام خمینی نیز بهره گرفتند.
اجتهاد و اجازه نقل روایت
از بزرگان و آیات عظام و مشایخ حدیثی که به وی اجازه اجتهاد و روایت حدیث داده اند عبارتند از: حجج اسلام و آیات عظام مرحوم حکیم، والد معظم شان، گلپایگانی، اراکی، نجفی مرعشی، مرحوم علامه طباطبائی، زنجانی، خوانساری و مرحوم شمس خویی (قدس الله اسرارهم).
تدریس
...