سید احمد ادیب پیشاوری

معنی کلمه سید احمد ادیب پیشاوری در دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] سید احمد ادیب پیشاوری (۱۲۶۰-۱۳۴۹ق/۱۸۴۴-۱۹۳۰م)، فرزند شهاب الدین، از سخن سرایان و ادیبان قرن چهاردهم قمری و از شاگردان ملاهادی سبزواری. از حوادث سیاسی زندگی او انقلاب مشروطه و جنگ جهانی اول بود. او انقلاب مشروطه را فتنه ای از جانب انگلیس می پنداشت و مرثیه ای به عربی در سوگ بردار شدن شیخ فضل الله نوری سروده است.
ادیب اگرچه در دورۀ مشروطه می زیست، سروده هایش از نظر زبان، ساختار، وزن و درون مایۀ شعری با سبک رایج متفاوت است. زبان شعری ادیب به خلاف زبان شعر مشروطه که از سادگی و روانی برخوردار بود، پیچیده و دشوار است.
او به گفتۀ برخی در دهکده ای کوهپایه ای میان افغانستان و پیشاور، و به گفتۀ برخی دیگر در شهر پیشاور ولادت یافت. تذکره نویسان برای تاریخ ولادت وی افزون بر ۱۲۶۰ق، سال های ۱۲۵۵ق، ۱۲۵۷ق و ۱۲۷۵ق را نیز ذکر کرده اند.

جملاتی از کاربرد کلمه سید احمد ادیب پیشاوری

دیگر علمائی که بدون حضور در مجالس درس ایشان (چون اصلاً مجالس درس نداشتند) از مفاوضات کثیر البرکات ایشان مدت‌های مدید مستفیض شده‌ام یکی مرحوم حاج شیخ هادی نجم‌آبادی و دیگر مرحوم سید احمد ادیب پیشاوری و دیگر مرحوم شمس العلماء شیخ محمد مهدی قزوینی عبدالرب آبادی یکی از مؤلفین اربعه «نامه دانشوران» است رحمه الله علیهم اجمعین»