ذیمقراطیس

معنی کلمه ذیمقراطیس در لغت نامه دهخدا

ذیمقراطیس. ( اِخ ) رجوع به ذومقراطیس شود.

معنی کلمه ذیمقراطیس در فرهنگ فارسی

فیلسوف یونانی قر.۵ ق. م. وی در همه رشته های حقایق غور کرده در آفاق و انفس سیر نموده آثار بسیار از خود گذاشته ولی چندان چیزی از آنها بجا نماندا است . از جهت تبحر در علوم او را در قر۵ ق م. دارای همان مقام دانسته اند که ارسطو در قر.۴ ق م .داست . شیرین زبانیش را نظیر افلاطون گفته اند. وی برخلاف هر قلیطوس طبعا خوش بین و شاد بود و حکیم خندان نامیده میشد. دایم بدیوانگی بشر میخندید چنانکه هر اقلیوس بر آن میگریست .معتقد بود که جهان مرکبست از ذرات کوچک بیشماری که دارای ابعادند ولی تجزیه ناپذیراند. همه ذرات از یک جنس اند و تفاوت آنها و تنوع اجسام از اختلاف شکل و اندازه وضع ذرات آنها نسبت بیکدیگر است . وجود ذرات ابدی است وبیک حرکت مستدیر دایمی که جزو ذرات آنهاست متحرک هستند.این ذرات در جهان ملا را تشکیل میدهند و جنبش آنها در ملا است و بنابراین سراسر جهان از خلا و ملا صورت گرفته است .ارواح و ارباب انواع نیز از ذرات مرکبند و لیکن ذرات آنها کوچکتر و پر حرکت تر از ذرات اجسام میباشد. ذیمقراطیس ببخت و اتفاق قایل نیست و همه امور را علت و معلول یکدیگر ووقوع آنهارا ضروری و جدی داند. بعقیده او منشاادراکات حس است وحس ناشی از آنست که از اشیا و اجسام اموری صادر شده و در فضا سیر کرده باعضای حاسه انسان میرسند و آنها را متاثر میسازند.از نظر اخلاقی وی بر آن بود که باید سعادت را در اعتدال تمایلات و هواهای نفسانی جستجو کرد

معنی کلمه ذیمقراطیس در دانشنامه آزاد فارسی

رجوع شود به:دموکریتوس (ح ۴۶۰ـ۳۷۰پ م)

جملاتی از کاربرد کلمه ذیمقراطیس

دموکریتوس یا دموکریت یا ذیمقراطیس (Democritus، حدود ۴۶۰–۳۷۰ ق. م) از آنجاییکه بر ارزش شادمانی تأکید می‌کرده‌است، معروف به " فیلسوف خندان" و آخرین فیلسوف طبیعت‌گرا بود. او از اهالی بندر آبدرا در شمال دریای اژه بود. دموکریتوس (دموکریت) نظامی فلسفی تأسیس کرد که تبیینی مادی از جهان طبیعی به حساب می‌آید و در این راه البته وی از معلمش لئوسیپوس متأثر است.
دِموکریت (به فرانسوی: Démocrite، به آلمانی: Demokrit) یا دِموکریتوس (به انگلیسی: Democritus، به یونانی باستان: Δημόκριτος (تلفظ: Dēmókritos)، یا ذیمقراطیس به‌معنی «منتخبِ مردم» از آخرین فیلسوفان یونانی پیشاسقراطی بود. او مهم‌ترین شارح و بسط‌دهندهٔ افکار لئوکیپوس دربارهٔ اتم‌گرایی بود.