ذکوان

معنی کلمه ذکوان در لغت نامه دهخدا

ذکوان. [ ذَک ْ ] ( اِخ ) نام پدر قبیله ای از قبائل عرب.
ذکوان. [ ] ( اِخ ) ابن عبدالقیس بن خلدَةَبن مخلدةبن عامربن زُریق خزرجی انصاری. مکنی به ابی السّبع. صحابی است و او درک غزوه بدر و احد کرد و به هر دو غزوة به شب پاسبانی رسول صلوات اﷲ علیه می کرد وی از اهل مدینة است. او قبل از هجرت به مکّه شد و بشرف مسلمانی فائز گشت و سپس با رسول اکرم صلوات اﷲ علیه به مدینه هجرت کرد و درک غزوه بدر کرد و در غزوه احد بدست ابوالحکم بن الاخنس شهادت یافت. صاحب حبیب السیر آرد: از جمله شهدای انصار ( به غزوه احد ) یکی ذکوان بن عبد قیس است و او داخل اهل بدر است و مرتبه وی در خدمت حضرت رسالت علیه السلام بجائی رسید که نوبتی فرمود هر کس دوست دارد مردی بیند که بر سبزه بهشت میخرامد به ذکوان نظر کند. و در روضةالصفا مسطور است که چون اهل اسلام متوجه احد گشتند ذکوان دختران و نسوان خود را وداع کرد. ایشان گفتند یا اباالسبع دولت دیدار کی دست خواهد داد جواب که بروز قیامت. و در آن روز [ روز احد ] چندان مجاهدت کرد که بشرف شهادت رسید و در آخر جنگ حضرت مقدس نبوی صلوات اﷲ و سلامه علیه فرمود که هیچکس از حال ذکوان خبری دارد. جناب ولایت مآب مرتضوی سلام اﷲ علیه گفت یا رسول اﷲ من دیدم که سواری در عقب او میرفت و می گفت مرا نجات مباد اگر تو نجات یابی آنگاه شمشیر بر دوش او فرود آورد و من آن سوار را تعاقب کردم و از پشت زین بزمین افکندم. چون نگاه کردم ابوالحکم بن اخنس بن شریق بود - انتهی. و رجوع به امتاع الاسماع ص 33 و 98 شود.
ذکوان. [ ذَک ْ ] ( اِخ ) السمّان ، مکنّی به ابوصالح ، مولی جویریه ، تابعی است.
ذکوان. [ ] ( اِخ ) مکنی به ابی عمرو. مولی عائشه رضی اﷲ عنها. او حاجب ام المؤمنین عائشه و تابعی است و بعضی او را صحابی گفته اند.
ذکوان. [ ] ( اِخ ) ابن یامین التضیری صحابی است.

معنی کلمه ذکوان در فرهنگ فارسی

ابن عبدالقیس بن خلده بن مخلده بن عامر بن زریق خزرجی انصاری مکنی به ابوالسبع . صحابی ( شهید . احد ۳ ه. ق . ) از مردم مدینه بود و قبل از هجرت بمکه رفت و بشرف اسلام نایل آمد سپس با رسول ( ص ) بمدینه هجرت نمود و غزوات بدر و احد را درک کرد و در هر دو شبها پاسبانی رسول (ص ) را بعهده داشت و در غزوه احد بدست ابوالحکم بن الاخنس شهادت یافت .
ابن یا مین التضیری صحابیست .

جملاتی از کاربرد کلمه ذکوان

عاتکه بنت مره بن هلال بن فالج بن ذکوان (عربی: عاتکة بنت مرة) (عصر سدهٔ ۵ میلادی) از طایفهٔ هوازن، مادر هاشم بن عبدمناف، و به‌این‌ترتیب مادر پدر پدربزرگ محمد پیامبر اسلام بود.
او تعداد زیادی از بزرگان تابعین را دیده‌است از جمله علقمه بن وقاص اللیثی، ابو سلمه بن عبدالرحمان، سالم بن عبدالله بن عمر و برادرش حمزه، عبدالرحمان بن هرمز الاعرج، نافع بن جبیر بن مطعم، نافع، مولی ابن عمر، و عروه بن زبیر، عکرمه مولی ابن‌عباس، زهری، عبدالله بن ذکوان، محمد بن منکدر و عطاء السلیمی. همان‌طور که از عبدالله بن دینار، محمد بن یحیی بن حبان و حمزه بن عبدالله بن عمر نیز روایت شده‌است.