دیرکعب

معنی کلمه دیرکعب در لغت نامه دهخدا

دیرکعب. [دَ رِ ک َ ] ( اِخ ) دیری در عراق بر جاده اصلی تیسفون به کوفه. لشکر اسلام پس از فتح قادسیه در پیشروی بطرف تیسفون ، سپاهیان ساسانی تحت فرماندهی نُخَیْرِجان را در اینجا مغلوب کردند. ( دائرة المعارف فارسی ).

معنی کلمه دیرکعب در دانشنامه آزاد فارسی

دیرِکَعب
از دیرهای قبیلۀ ایاد، در عراق، واقع در جادۀ اصلی تیسفون به کوفه. سپاه مسلمانان پس از فتح قادسیه، لشکریان ساسانی، به فرماندهی نُخَیر جان، را در این محل شکست دادند.

جملاتی از کاربرد کلمه دیرکعب

نیروهای پیشتاز عرب به فرماندهی زهره به ایرانیان تاختند و به صورا آسیب زدند و ساسانیان را شکستند و آنها را وادار به عقب‌نشینی به دیر کعب کردند. سپس زهره به دیر کعب لشکر کشید و در آنجا یک دسته ساسانی را شکست داد و به همان شرطی که اعراب برای مردم بابل گذاشته بودند به مردم دیرکعب امان داد. در آغاز ژانویه ۶۳۷، نیروهای پیشتاز مسلمان (زهره) به کوثا در ۱۷ کیلومتری تیسفون رسید، جایی که ایرانیان واپسین تلاش را برای رویارویی با اعراب انجام دادند. گروه ساسانی، دهقانی (زمین‌دار) به نام شهریار در میان خود داشت که در یک جنگ تن‌به‌تن از سوی مسلمانی احتمالاً از میان هنگ "مبارزون" کشته شد. نیروهای پیشتاز مسلمان در هفته دوم ژانویه ۶۳۷ بی‌آنکه به پادگانی ایرانی برخورد کنند (با اینکه معمولاً در این راه پادگان‌هایی بر پا می‌ماندند) به والاش‌آباد در ۷ کیلومتری پایتخت ساسانی، رسیدند. به مردم والاش‌آباد تحت شرایطی همانندِ پرداخت جزیه، امان داده‌شد. سپس مسلمانان همه آن سرزمین تا دروازه تیسفون را به‌دست گرفتند.