خواستگاری ساختگی

معنی کلمه خواستگاری ساختگی در دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] خواستگاری ساختگی اثر فارسی سید علی حسینی میلانی، بررسی و نقد داستان خواستگاری امیرالمومنین (ع) از دختر ابوجهل می باشد که به زبان فارسی نوشته شده است.
کتاب شامل یک سرآغاز از مرکز حقایق اسلامی و یک پیشگفتار از مؤلف می باشد و سپس در 6 بخش، به بحث خواستگاری در کتب صحاح و مسندها و معاجم پرداخته شده و به بررسی متن حدیث و مدلول آن در بخشهای پایانی اشاره شده است.
روش مؤلف، همانند سایر کتب ایشان، ابتدا بررسی مجموعه این احادیث در کتب اهل سنت است که در ادامه به بررسی سندی و در خاتمه، به بررسی مفهومی و دلالی حدیث پرداخته و در انتها نتیجه گیری نموده است.
مؤلف در این کتاب، اشاره می کنند که ما نباید به درستیِ همه مطالبی که در کتاب های مختلف- به خصوص در کتاب های پیشینیان- آمده است، اذعان کنیم، مگر آن که برای نقد و بررسی آن ها به اندازه لازم تلاش نماییم.
به اعتقاد وی، محدّثان، تمام آن چه را که روایت کرده و شنیده اند، در کتاب های خود نیاورده اند؛ بلکه در مصنّفات، صحاح، سنن، مسانید و معاجم خود، مطالبی را که با کوشش به ثبوت آن ها پی برده اند، پس از تنقیح و تصحیح به رشته تحریر درآورده اند. ولی این امر ما را از نقد و بررسی احادیث آن ها بی نیاز نمی سازد و آگاهی از تحقیقات آنان عذر قابل قبولی برای عدم نقد و بررسی مجدد نیست؛ مخصوصاً زمانی که پیرو و مقلّد اندیشه ها و نظرات آن ها نباشیم.

جملاتی از کاربرد کلمه خواستگاری ساختگی

بر اساس داستانی که برخی منابع گزارش کرده‌اند؛ در میانه زندگی مشترک علی و فاطمه، علی از جویره دختر ابوجهل خواستگاری می‌کند. به نقل این داستان، این کار بر فاطمه گران می‌آید و محمد نیز با این ازدواج مخالفت می‌کند. با این وجود منابع مختلفی در اصل ماجرای خواستگاری علی از دختر ابوجهل، تردیدهایی را مطرح کرده‌اند. این ماجرا در آثاری چون صحیح بخاری، صحیح مسلم و سنن ترمذی گزارش شده‌است. علی میلانی، این روایت را در کتاب خواستگاری ساختگی مورد نقد محتوایی و سندی قرار داده‌است.