حصن منصور
معنی کلمه حصن منصور در فرهنگ فارسی
معنی کلمه حصن منصور در دانشنامه اسلامی
این شهر در نیمه اول قرن چهارم هجری قمری حصار کوچکی بوده است. کشت آن به آب باران بوده و منبر و مسجد جامع داشته است. در سال 303 رومیان بر ثغور جزیره حمله و حصن منصور را غارت کردند.
مقدسی درباره حصن منصور فقط همین قدر اشاره کرده که در مرز واقع است. به نوشته ادریسی میان سمیساط و ملطیه شهر کوچکی است که حصن منصور نام دارد و آن دژ خوب و مشهوری است و دارای روستاها و آبادی هاست. در آنجا نعمت فراوان است.
یاقوت می گوید: حصن منصور از نواحی دیار مضر و در مغرب فرات نزدیک سمیساط واقع است. بر گرد شهر دیوار و خندق است. باروی آن سه دروازه دارد، در میان شهر دژی است که به گرد آن دو دیوار است. بعد از قرن هشتم قمری، حصن منصور به ادیمان معروف شد و رومیان (عثمانی ها) در آن زمان آن را پرها می گفتند.
حسین قره چانلو، جغرافیای تاریخی کشورهای اسلامی، سمت، تهران، 1380، ج 1، ص 325 و 326.
جملاتی از کاربرد کلمه حصن منصور
بر اساس یک نظریه تایید نشده نام سابق شهر حصن منصور مرتبط با خلیفه عباسی منصور می باشد فردی ظالم بود. اهالی او را کشتند و نام شهر را آدیامان گذاشتند. نام شهر در کورمانجی سمسور(Semsûr) است. ویلیام فرانسیس اینسورث اظهار داشت که جغرافی دانان شرقی این شهر را به نام کلمودرا(Cholmodara) می شناختند و رومیان آن را کاربانوم می نامیدند. در حالی که آشوریان این شهر را پوردونیوم (Pordoniom ) گفته اند.