[ویکی شیعه] حرم حضرت عباس (ع). حرم حضرت عباس(ع) محل دفن حضرت عباس(ع) در کربلا است که در ۳۷۸ متری شمال شرقی حرم امام حسین(ع) قرار دارد و حد فاصل این دو حرم را بین الحرمین می نامند. حرم حضرت عباس(ع) تاریخ مشترکی با حرم امام حسین(ع) دارد و یکی از مهمترین زیارتگاه های شیعیان است. حضرت عباس (ع) در دهم محرم سال ۶۱ ق در مواجهه با سپاهیان عبیدالله بن زیاد به شهادت رسید. حرم حضرت ابوالفضل(ع)، در شرق حرم امام حسین(ع) و در همان مکانی که به شهادت رسید، واقع شده است. این بنا، شامل یک صحن، بارگاه و گنبدی پوشیده از کاشی و دو گلدسته با سر گلدسته های طلاکاری شده است. همواره کسانی که به بنا، نوسازی و توسعه حرم سیدالشهدا(ع) توجه داشته اند، به بنا و نوسازی حرم حضرت عباس(ع) نیز همت گمارده اند.
جملاتی از کاربرد کلمه حرم حضرت عباس
پسرعموى اين پيرزن جنب باغ اين زن باغى دارد. پسرعمو به اين فكر افتاد باغ را ازچنگ اين پيرزن در آورد و ضميمه باغ خودش نمايد، چون پيرزن كسى و دادرسى نداشت .خلاصه باغ را از دستش درآورده و تصرف نمود. در عراق در بين زنها رسم است كسى كهحاجت دارد مى رود كنار ضريح مطهر حضرت عباس عليه السلام مقدارى از گيسوانش را مىچيند و در داخل ضريح مطهر مى اندازد، پيرزن هم رفت حرم حضرت عباس عليه السلام ازباب عرض حاجت و شكايت همين كار را كرد.
پس از ديلميان ، سلطان جلاير ايلكانى قبه و بارگاه را تجديد بنا كرد و ازسال 373 ق تا 907 ق ، كه آغاز عصر صفوى است يعنى قريب 534سال ، بنا ساختمان مزبور مورد زيارت و سياحان و زوار بوده است . در دوره صفويه ،سال 1032 بناهاى ايلكانى تكميل و تعمير و مرمت و نوسازى شد. تا در عصر افشاريهدر سال 1117 نادر شاه به زيارت كربلا رفت و درسال 1155 حرم حضرت عباس عليه السلام آيينه كارى شده و گنبد مطهر ايشان مجدداكاشيكارى گرديد.
96. رهنمود امام زمان عليه السلام ، كه چگونهازابوالفضل العباس عليه السلام حاجت بخواهيم ؟ شفاى جوان در حرم حضرت عباس عليه السلام
سپس از آن افت و خيز عجيبش در حرم حضرت عباس عليه السلام پرسيدند، گفت : در حرمحضرت عباس عليه السلام بودم كه مرد بلندقامتى مرا گرفت و گفت : اى سگ ، هنوز دستاز گمراهيت بر نمى دارى ؟! آنگاه مرا به قبر كوبيد و با عصا از پشت سر مرا بزد وآنچه مى ديدند صحنه فرار من از دست او بود!
(حاج سيد محمد بن محسن زنجانى به سال 1355 هجرى قمرى در زنجان در گذشت وپيكر او را بنابر وصيتش ، براى خاكسپارى به حرم حضرت عباس عليه السلام آوردند.
اين گنجينه در حال حاضر به محل مقبره آل خير الدين كه درش از صحن گشوده مى شودانتقال يافته است . در سال 1265 هجرى قمرى هياتى ويژه باحضور سعيد السيدآل سلطان توليت فعلى و سيدحسين سيد حسن وهاب توليت پيشين حرم از مجموعه اشيا ونفايس گنجينه حرم حضرت عباس عليه السلام فهرستى تهيه و آن را مهر و موم كرد. اينفهرست كه ارزش مجموعه اشياى مذكور در آن هزار ليره طلايى تركى تخمين زده شدهبه شرح زير است . (103)
1. در وين ، پايتخت اتريش ، آقاى دكتررضا تسليمى برايمنقل كرد كه : من 12 ساله بودم ، پدر و مادرم براى زيارت مرا به عتبات عاليات بردند.در آنجا من خود را به ملازمت با پدر و مادرم مقيد نساختم . خودم هر وقت مى خواستم به حرميا جاى ديگر بروم مى رفتم . لهذا توفيقى دست داد كه كرارا به حرم مشرف شوم . يكروز در حرم حضرت عباس عليه السلام پسرى را به ضريح بسته بودند و عده اىدورش ناله مى كردند و مى گفتند: ابوفاضل ،ابوفاضل . من ، هم خودم متوجه شدم و هم مردم گفتند كه ، وى در معرض خطر مرگ قراردارد. دوباره كه به حرم رفتم ، ديدم مردم كف مى زنند و شادى مى كنند. معلوم شد پسرجوان خوب شده است .
حاج شيخ اسماعيل نائب ، فاضل عابد معاصر و داراى تاءليفات فراوان ، كه اين جانبافتخار شاگردى او را داشتم ، مى فرمود: متولى حرم حضرت عباس عليه السلام گفت منبه گوش دردى مبتلا شدم و كارم كم كم به جايى رسيد كه اطباى بغداد عاجز شده و بهمن توصيه كردند كه به بيمارستانهاى خارج بروم . در يكى از بيمارستانهاى خارجتحت برنامه ، بسترى شدم و پس از معاينه و آزمايش ، اعضاى شوراى پزشكى گفتند كهبايد مورد عمل جراحى قرار بگيرم ، ولى گفتند نود درصد امكان خطر وجود دارد. به آنانگفتم : امشب را مهلت بدهيد تا راءى خود را اظهار نمايم .
فردا صبح كه مادربزرگ به حرم حضرت ابوالفضل العباس عليه السلام مى رود، مىبيند پسرش حسن به عنايت حضرت شفا گرفته و متولى حرم حضرت عباس عليه السلاماو را در دست گرفته است و دخترش هم كنار متولى ايستاده است . زائرين حضرتابوالفضل العباس عليه السلام لباسهاى دايى را به عنوان تبرك تكه تكه كرده وبرده اند و متولى هم با صداى بلند داد مى زند كه : صاحب بچه شفا گرفته بيايدبچه اش را ببرد! مادربزرگم از خوشحالى گريه كنان فرياد مى زند كه بچه از مناست . مى بينيد توى دستش 2 عدد كشمش و در دست ديگرش 2 عدد نخودچى قرار دارد و مىگويد: از آن تنگ بلورى كه در حرم ، آن بالا بوده ، آب خورده ام و حالا هم از آن آب مىخواهم .
همچنين در اين كتاب (ج 2، ص 323) آمده است : شيخ على بن زين العابدين بارجينىحائرى ، صاحب كتاب الزام الناصب من احوال الغائب در حرم حضرت عباس عليه السلام بهخاك سپرده شده است .