حدیث مشترک

معنی کلمه حدیث مشترک در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حدیث مشترک، از اصطلاحات بکار رفته در علم حدیث بوده و به خبری گفته می شود که بعضی از ناقلین آن بین ثقه و غیر ثقه مشترک باشد.
یکی از اقسام حدیث که جایگاه ویژه ای را در علم رجال به خود اختصاص داده و علمای رجال کتب فراوانی پیرامون آن نگاشته اند حدیث مشترک است.و آن حدیثی است که یکی از رجال سند آن بین ثقه و غیر ثقه مشترک باشد. به عبارت دیگر یک نفر یا بیشتر از راویان حدیثی هم نام با دیگری باشد که این اشتراک در اسم موجب تردید در وثاقت راوی حدیث گردد مثلاً اگر در سند روایتی نام احمد بن محمد ذکر شود این روایت مشترک خواهد بود زیرا این نام مشترک بین بیش از یازده راوی است هر چند که در بیشتر مواقع مردد بین ابن ولید، ابن ابی نصر، ابن خالد و ابن عیسی است.تمییز مشترک گاهی به قرائن زمانی و گاهی با راوی و گاهی با مروی عنه یا ممیزات دیگر انجام می شود و چنان چه تمییز حاصل نشد حدیث قابل احتجاج نیست.
تعبیرات مترادف
مترادفات این اصطلاح عبارتند از: روایت مشترک، خبر مشترک، مشترک.
سبحانی، جعفر، اصول الحدیث و احکامه، ص۹۳.
۱. ↑ سبحانی، جعفر، اصول الحدیث و احکامه، ص۹۳.
...

جملاتی از کاربرد کلمه حدیث مشترک

جابر در میان صحابه از اعتبار علمی خاصی برخوردار بود. در مسجد نبوی حلقه‌ای برای تعلیم داشت. در ارتباط با قرآن رویکرد او بیشتر تفسیری بود. در میان اخبار تفسیری بازمانده از جابر سبب نزول آیات جایگاه ویژه ای به خود اختصاص داده‌است. آنچه از روایات بر می‌آید او مرجعی برای پرسش دربارهٔ اسباب نزول در میان تابعان بوده‌است. در زمینه حدیث وی به عنوان یکی از صحابه پر روایت بوده‌است و مرجعی برای حدیث نبوی در میان تابعان بوده‌است. وی در نقل حدیث دقت بالایی داشته‌است. در منابع حدیثی اهل سنت ۱۵۴۰ حدیث از پیامبر به نقل از جابر ثبت شده‌است که برخی از آنها مشترک می‌باشد به‌طور مثال بین صحیح بخاری و مسلم ۶۰ حدیث مشترک از جابر وجود دارد. در منابع شیعی احادیث اندکی از جابر نقل ثبت شده‌است. اما اسناد نشان مید هد که در سده‌های نخستین هجری نسخه ای دربردارنده مجموعه احادیث جابر در میان شیعیان دست به دست می شوده است که در مشیقه کتاب من لایحضر الفقیه بدان اشاره شده‌است.