حانیه

معنی کلمه حانیه در لغت نامه دهخدا

( حانیة ) حانیة. [ ی َ ] ( ع ص ) نعت فاعلی مؤنث از حنو. مهربان. || زنی که شوی نکند از مهربانی که با فرزند دارد. ( منتهی الارب ). || گوسپند که خم دهد گردن خود را بدون علت. ( منتهی الارب ).
حانیة. [ نی ی َ ] ( ع اِ ) می. ( منتهی الارب ). خمر. || حاناة. حانوت. دکان می فروش. || می فروشان. ( منتهی الارب ).
حانیة. [ ی َ ] ( اِخ ) شهریست در ساحل شمالی از قسمت غربی جزیره کریت ( اقریطش )، مرکز ولایت کریت به ساحل یمین نهر کلادیسوس ، در جهت غربی شبه جزیره آکروتیری و لنگرگاه سود در 35 درجه و30 دقیقه عرض شمالی و 40 درجه و 21 دقیقه طول شرقی. سکنه آن مرکب از مسلمانان و نصاری و عده ای یهودی است. 22 مسجد و جامع و 6 تکیه و 2 کلیسای یونانی و یک کلیسای کاتولیک و 13 مکتب اناث و ذکور برای مسلمانان و نصاری و یهودیان و دو بیمارستان و 2 سربازخانه و توپخانه ، 3 حمام و 7 قنات و یک باغ ملی ، 7 کارخانه صابون پزی ، و 2 کارخانه ذوب فلزات و 2آسیای بخاری و یک دستگاه کشتی سازی و 4 مطبعه دارد و گرداگرد شهرسوری هست و دو دروازه دارد. بناهای آن خشتی است و بیشتر بطرز قدیم و از آثار زمان وندیک هاست و کوچه های آن پرپیچ وخم است. لنگرگاه این شهر از جانب شمال بوسیله یک رصیف متشکل از تخته سنگها مسدود شده و در یک طرف درونی لنگرگاه یک قلعه ، و در طرف دیگر آن قله ایست که منار بحری ( منارةالبحر ) بر وی تعبیه شده است. در طرف مشرق قصبه لنگرگاه مهم سوده و همچنین در نزدیکی این شهرک ییلاقهای خوب و نیز قصبه حلپه است ، در لنگرگاه سوده یک دارالصنایع بحری موجود است. این شهر یکی از بلاد بسیار قدیمی و نام باستانی آن «کیدونیا» است و در گرداگرد وی بعضی آثار عتیقه مشهور نیز یافت شود. این شهر در قرون وسطی بدست وندیکها افتاد و آنان بنای شهر مزبور را تجدید، و استوار و مستحکم ساختند. غازی یوسف پاشا در زمان سلطان ابراهیم خان این شهر را فتح کرد و از سال 1055 هَ. ق. تا این اواخر شهر مرکزی ایالت کریت ، شهر قندیه بود که بزرگترین شهر جزیره میباشد. در 1272 هَ. ق. شهر حانیه را مرکز این ایالت قرار دادند. || یکی از سنجاقهای پنجگانه ای که ولایت کریت ( اقریطش ) مرکب از آنها میباشد و عبارت است از قسمت غربی جزیره مزبور و از طرف مشرق محدود است به سنجاق اسفاکیه. اراضی آن کلیةً کوهستانی است و بعضی نقاط هم حاصلخیز میباشد. محصولات این قسمت مانند محصولات قسمتهای دیگر جزیره است که عبارت است از زیتون ، پرتقال ، لیمو، انگور و غیره. این سنجاق به سه قضا و 9 ناحیه منقسم گشته و 282 دهکده دارد.

معنی کلمه حانیه در فرهنگ فارسی

شهری است در ساحل شمالی از قسمت غربی جزیره کریت

معنی کلمه حانیه در فرهنگ اسم ها

اسم: حانیه (دختر) (عربی) (مذهبی و قرآنی) (تلفظ: hāniye) (فارسی: حانيه) (انگلیسی: haniye)
معنی: مهربانی، زنی که به دلیل محبت به فرزندانش ازدواج نکند، از القاب حضرت فاطمه ( س )، مهربان، دلسوز، شرین و تو دل برو، زنی که پس از مرگ همسرش به او وفادار می ماند و در کنار فرزندش به پرورش او همت می گمارد

معنی کلمه حانیه در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] برای بانو حضرت صدیقه طاهره (سلام الله علیها) نام ها و القابی است که برخی آسمانی اند و از سوی آفریدگار تعیین شده و بعضی از سوی برگزیدگان الهی تعیین شده است. یکی از القاب آن حضرت حانیه است.
یکی از القاب حضرت حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) حانیه نام داشت.
مجلسی، سیدمحمدباقر، بحارالانوار، ج۴۳، ص۱۷
۱. ↑ مجلسی، سیدمحمدباقر، بحارالانوار، ج۴۳، ص۱۷
سایت اطلاع رسانی حوزه، برگرفته از مقاله «فرهنگ القاب فاطمه (سلام الله علیها)»، تاریخ بازیابی، ۱۳۹۶/۱۱/۱۱.
...

جملاتی از کاربرد کلمه حانیه

بعدها بدستور عمه حاتج امین الدیوان مرمت و در سال ۱۲۷۱ نیز بدست تاجر لاهیجانی بنام «حاجی قربان» مجدداً مورد تعمیرات اساسی قرار گرفت بنظر می‌رسد که پل احداثی حاجی جعفر کاشانی بر روی سیمرود باقی‌مانده پلی باشد که حانیه در جوار ان پل بتنی احداث گردیده و فاصله ان با پل مولانا نعمت ا حدوداً از۵۰۰ متر تجاوز نمی‌کند.