تواتر حدیث غدیر

معنی کلمه تواتر حدیث غدیر در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تواتر حدیث غدیر (دیدگاه اهل سنت). حدیث غدیر از احادیث متواتری است که در وادی غدیرخم در حجة الوداع از پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله وسلّم) درباره امامت امام علی (علیه السّلام) نقل شده است؛ با وجود اینکه این حدیث با سند های صحیح و به صورت متواتر از طریق شیعه و سنی نقل شده است، اما در عین حال برخی از علمای اهل سنت صحت این حدیث را زیر سؤال برده اند، لذا در این نوشتار، اعترافات علمای اهل سنت بر تواتر حدیث غدیر و صحت حدیث غدیر و کتاب هایی که درباره سند حدیث غدیر نوشته شده را بیان خواهیم کرد.
حدیث غدیر، برترین دلیل شیعه بر ولایت امیرمؤمنان (علیه السّلام) است که با سند های صحیح و به صورت متواتر از طریق شیعه و سنی نقل شده است؛ اما در عین حال برخی از علمای اهل سنت که اعتراف به چنین مطلبی برایشان ناگوار و پذیرش چنین حقیقتی سخت بوده، چشمان خود را بسته و صحت آن را زیر سؤال برده اند!از جمله ابن حزم اندلسی ظاهری که با دفاع از ابن ملجم مرادی، عداوت خود با امیرمؤمنان (علیه السّلام) را علنی کرده است، در کتاب الفصل خود می نویسد: واما من کنت مولاه فعلی مولاه فلا یصح من طریق الثقات اصلاً.حدیث: من کنت مولاه... به هیچ وجه از طریق افراد ثقه تایید نشده است.
ابن حزم اندلسی، علی بن احمد، الفصل فی الملل والاهواء والنحل، ج۴، ص۱۱۶، ناشر:مکتبة الخانجی – القاهرة.
برای روشن شدن حقیت مطلب و نیز برای سنجش ارزش سخن ابن حزم، ابن تیمیه و تفتازانی کافی است که به اعترافات علما و دانشمندان نام آور اهل سنت که در علم حدیث و رجال خبره فن هستند، درباره حدیث غدیر اشاره شود. طبیعی است که با اثبات صحت و یا تواتر حدیث غدیر و ورود آن در صحاح سته اهل سنت، میزان تقوی و انصاف این دو دانشمند سنی برای همگان روشن خواهد شد.ما در ابتدا تواتر حدیث غدیر را از زبان بزرگان سنی نقل و سپس تعدادی از اسناد آن را که علمای رجال سنی به صحت آن ها اعتراف کرده اند، خواهیم آورد.
اعترافات علمای اهل سنت بر تواتر حدیث غدیر
حدیث غدیر نه تنها سندش صحیح است، بلکه بسیاری از بزرگان اهل سنت تواتر آن را پذیرفته اند که ما به نام چند تن از آنان اشاره می کنیم
← ذهبی
...

جملاتی از کاربرد کلمه تواتر حدیث غدیر

محدث قمی خلاصه این کتاب را به دو مقصد تقسیم کرد: وی مقصد اول را به اثبات تواتر حدیث غدیر و نقض ایرادات فخررازی و مقلدین او و ذکر اسمای ناقلین و مخرجین این حدیث شریف از اکابر ائمه سنیه اختصاص داد که این فصل را در سه باب با این عنوان هاتنظیم کرد: باب اول: اثبات متواتر بودن حدیث غدیر و ذکر نام عالمان اهل سنت که کتابی در خصوص حدیث شریف تألیف کردند؛ باب دوم: ذکر کلمات فخر رازی در قدح حدیث شریف غدیر و جواب آن؛ باب سوم: در ذکر نام کسانی که در قدح حدیث غدیر از فخررازی تقلید کرده‌اند به همراه نقل کلمات بعضی از آنان.