تغلق تیمور

معنی کلمه تغلق تیمور در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تُغلُق تیمور، مؤسس حکومت تغلق تیموریان در مغولستان در سده هشتم می باشد.
در ۷۳۰ به دنیا آمد. در برخی منابع آمده است که پدرش ایمل خواجه/ ایلخواجه پسر دوواخان از اعقاب جَغَتای (پسر دوم چنگیز) بود، ولی در تاریخ رشیدی پدر او ایسن بوقا/ اُسن بوقا، خان مغولستان (حک: ۷۲۱ـ۷۳۰)، معرفی شده است.
زندگی مخفیانه
تغلق تیمور در کودکی در مغولستان به طور ناشناس زندگی می کرد. بعد از فوت پدرش، به سبب جانشین نداشتن او، مغولستان دچار نابسامانی شد، لذا امیر بولاجی، رئیس قبیله دوغلات، به جستجوی تغلق تیمور برخاست و او را در قالیمقاق یافت و در شهر آقْسو/ آق سو اقامت داد.
کسب حکومت
تغلق تیمور در ۷۴۸ در بخش شرقی اولوس جغتای در شهر آقسو بر تخت نشست.
مذهب تیمور
...

جملاتی از کاربرد کلمه تغلق تیمور

تیمور در ۷۱۴ ه‍.ش/ ۱۳۳۵ م، در یک خانوادهٔ اشرافی از طایفه برلاس که از تاتارهای کوچ‌رو بودند دیده به جهان گشود. تیمور خیلی زود در سوارکاری و تیراندازی مهارت یافت. پدرش تراغای، از جنگجویان برلاس بود که طایفه‌اش در این نواحی از قدرت و نفوذ محلی برخوردار بودند. در ۷۳۹ ه‍.ش/ ۱۳۶۰ م، فردی به نام تغلق تیمور، از نوادگان جغتای به ماوراءالنهر لشکر کشید. برلاس که دفاع از شهرش را درمقابل این مهاجم دشوار یافت، دفاع از ولایت را به پسر تراغای یعنی تیمور سپرد که در آن هنگام ۲۵ سال داشت.
طغلق تیمور یا تغلق تیمور (انگلیسی: Tughlugh Timur؛ ۱۳۱۲/۱۳ – ۱۳۶۳ (سن ۵۰)) خان خانات مغولستان (بخش شرقی خانات جغتای) از ۱۳۴۷ و خان کل خانات جغتای از ۱۳۶۰ تا زمان مرگش بود. اعتقاد بر این است که پدرش اسن بوقا از نوادگان مستقیم جغتای است. سلطنت او به دلیل گرویدنش به اسلام و تهاجماتش به ماوراءالنهر معروف است.