تاریخ سلاطین کرت

معنی کلمه تاریخ سلاطین کرت در دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] تاریخ سلاطین کرت، تألیف حافظ ابرو (متوفی حدود 833ق) با تصحیح میرهاشم محدث، کتابی است در تاریخ سلاطین کرت در ایران که به زبان عربی و در قرن نهم هجری نوشته شده است.
کتاب با دو مقدمه از مصحح و فلیکس تاور آغاز و مطالب دربردارنده قسمت تاریخ سلاطین کرت از کتاب «ذیل ظفرنامه شامی» نوشته حافظ ابرو می باشد.
مطالب در موضوعات متنوع و مختلفی عرضه شده که از جمله آن ها عبارتند از: نسب ملوک کرت؛ حکومت ملک شمس الدین؛ قتل ملک سیف الدین غرجستان؛ کشته شدن ملک نصیرالدین علی مسعود به دست ملک شمس الدین کرت؛ رفتن شمس الدین به قلعه بکر؛ کشته شدن امیرانشاه کرد و پسرش سالار؛ وفات پادشاه هلاکو خان و نشستن ابقا به پادشاهی و احوال ملک شمس الدین در آن زمان و...
در مقدمه محقق، ابتدا زندگی نامه مختصری از نویسنده ارائه و سپس تألیفات وی، معرفی شده است.
مقدمه دوم، مطالبی است درباره حوادث دوران امیر تیمور گورکان، نوشته فلیکس تاور که به قلم ع.روحبخشان، به فارسی ترجمه شده است.
حافظ ابرو دارای دو شاهکار می باشد: یکی تاریخ و دیگر جغرافیا. نخستین اثری که از وی پدید آمده و سبب بلندی مقام او گردیده، ظاهرا ذیل کتاب «ظفرنامه شامی» و تاریخ حکومت خود شاهرخ می باشد که بعدها آن را بر ذیلی که به «جامع التواریخ» نوشته، افزوده است. سپس به سال 816ق قسمتی از تاریخ را که شامل وقایع بعد از مرگ هلاکو از 663 تا 816ق است، پرداخته و بعدها همین قسمت را دنبال کرده و به تاریخ وقایع 823ق رسانیده و سپس جغرافیای خود را مرتب ساخته و به تدوین وقایع پس از مرگ غازان خان - یعنی از سال 703ق که خواجه رشیدالدین کتاب «جامع التواریخ» را بدانجا رسانیده بود - شروع کرده؛ به طوری که «جامع التواریخ» رشیدی را ذیلی باشد و این کتاب، شامل فصول ذیل است:

جملاتی از کاربرد کلمه تاریخ سلاطین کرت

سیف بن محمد بن یعقوب، متخلص به سیفی و منصف تاریخ نامه هرات است. وی در سال ۶۲۱ هجری قمری وفات نموده‌است. اساس کار مولف، نوشتن تاریخ سلاطین کرت در هرات بوده‌است.