معنی کلمه تاریخ حدیث شیعه در دانشنامه اسلامی
نویسنده بر این باور است که با وجود نگاشته های پیشین، نیاز به پژوهشی جامع و آموزشی درباره تاریخ حدیث شیعه، از آغاز تا کنون احساس می شود. پژوهشی که به تمام حوادث تاریخ حدیث شیعه و موضوعات مرتبط با آن اشاره کند و تاریخ و مصادر حدیثی آن را معرفی کند. این اثر با انگیزه پاسخ به این نیاز تهیه شده است.
در واقع این کتاب برای دانشجویان رشته علوم حدیث به عنوان اولین منبع اصلی درس تاریخ حدیث در مقطع کارشناسی به ارزش دو واحد تدوین شده است.
کتاب با مقدمه نویسنده آغاز و مطالب در ضمن یک درآمد، سه بخش و هر بخش در چندین فصل، تنظیم شده است.
در ابتدای هر فصل، مقدمه ای با عنوان «درآمد» آمده و در انتها، چکیده ای از مطالب عنوان شده در آن فصل، پرسش های متناسب با مباحث فصل و همچنین مباحثی با عنوان «پیوست آموزشی» جای گرفته است.
[ویکی نور] تاریخ حدیث شیعه (تا قرن پنجم). تاریخ حدیث شیعه (تا قرن پنجم)، اثر دکتر نهله غروی نائینی، پژوهشی است در تأیید حجیت، مقبولیت و مشروعیت گفتار، فعل و تقریر ائمه شیعه(ع) که به زبان فارسی و در سال 1385ش، نوشته شده است.
نویسنده، پس از چندین دوره تدریس درس «تاریخ تدوین حدیث» در مقطع کارشناسی ارشد و احساس نیاز به آشنا نمودن دانشجویان به جمع و تدوین حدیث و سنت معصومان(ع)، بر آن شده است تا مجموعه مباحث مربوط به این درس را در قالب کتاب، منتشر نماید .
مقدمه ای از نویسنده، آغازگر مباحث می باشد.
طبق عقیده شیعه و بر اساس مبانی کلامی و قرآنی و حدیثی مختلف، مانند حدیث ولایت، ثقلین و حدیث منزلت، گفتار، فعل و تقریر امامان دوازده گانه(ع)، مثل سنت پیامبر(ص) از حجیت، مقبولیت و مشروعیت برخوردار است. این کتاب با جستجو در منابع تاریخی و حدیثی، سیر نگارش این سنت ها را در 11 فصل پی گرفته است. فصل ها بر اساس زندگی و حیات ائمه(ع) سامان یافته است. در هریک از این فصل ها، تلاش های حدیثی ائمه(ع) و اصحاب و شاگردان آن حضرات در مراقبت از احادیث و نشر و تدوین آن ها و مبارزه با جاعلان حدیث، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است .
هدف نویسنده از نگارش این کتاب، ارائه اطلاعات و گزارش در امر تدوین و کتابت حدیث (قول، فعل و تقریر) معصومان(ع) در سیر تاریخی حدیث شیعه است تا دانشجویان و محققان، با این موضوع بیشتر آشنا شوند .