تاریخ الخلفاء

معنی کلمه تاریخ الخلفاء در دانشنامه آزاد فارسی

تاریخ الخُلَفاء
کتابی تاریخی به زبان عربی از جلال الدین سیوطی (متوفی ۹۱۱ق). این کتاب شرح نسبتاً مفصلی است از تاریخ خلفا و دانشمندان و بزرگان عصر آنان از زمان ابوبکر تا انقراض خلافت در بغداد به دست هلاکوخان (۶۵۶ق). همچنین حوادث جهان اسلام را پس از آن تا زمان مؤلف به طور مختصر شرح داده است. کتاب مزبور بارها به چاپ رسیده است.

معنی کلمه تاریخ الخلفاء در دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] تاریخ الخلفاء، کتابی است به زبان عربی از جلال الدین عبدالرحمن بن ابی بکر سیوطی (وفات: 911ق) که به وقایع تاریخی از نگاه عالم دینی نظر کرده است.
وی در آغاز کتاب، مقصود خود را از تألیف آن شرح داده و گفته است که در نظر داشته بزرگان امت و رجال سرشناس محبوب خود را معرفی کند و دیده است که در تواریخ، شرح حال آنان در هم آمیخته است، لذا برای هر گروه - انبیاء، صحابه، مفسران قرآن، حفّاظ حدیث و قرآن، نحویان و لغویان، اصولیان، اولیا و عرفا، علمای بیان، نویسندگان، خطاطان و شعرای عرب که شعر آنها در عربی حجت شمرده شده - کتابی جداگانه تألیف کرده و شرح حال افراد آن گروه را به اختصار ذکر نموده و در آن میان تنها خلفا باقی مانده بود که در تألیف حاضر بدانها پرداخته است.
کتاب، توسط احمد محمد فارس تحقیق شده است.
کتاب، مشتمل بر مقدمه ای به قلم محقق، معرفی مؤلف به قلم رحاب عکاوی، خطبه مؤلف و چندین فصل است.
مؤلف در آخر کتاب منابع مورد استفاده خود را به شرح زیر معرفی کرده است:

جملاتی از کاربرد کلمه تاریخ الخلفاء

در این خصوص سیوطی در تاریخ الخلفاء روز به خلافت رسیدن عمر را روزی از جمادی‌الآخر سال ۱۳ ه‍.ق گزارش می‌کند.
ویلیام هوک مورلی پیش از مرگ نسخه‌ای از تاریخ بیهقی را آماده چاپ کرده بود که پس از مرگش به اهتمام کاپیتان ناسولیس در کلکته به چاپ رسید. از دیگر آثاری که با تلاش او به چاپ رسید می‌توان به تاریخ الخلفاء سیوطی. نوادر قلیوبی. قرآن با تفسیر، کشاف عن حقایق التنزیل زمخشری، فتوح الشام واقدی، فتوح الشام ازدی بصری، کشاف اصطلاحات الفنون تهانوی و نخبةالفکر فی مصطلح اهل الاثر از ابن حجر عسقلانی اشاره کرد.