بنی زهره

معنی کلمه بنی زهره در دانشنامه اسلامی

[ویکی حج] بنی زُهره، از تیره های قریش و خاندان مادری پیامبر(ص) بودند.
نسب آنان با چند واسطه به حضرت اسماعیل(ع) می رسد. آمنه مادر پیامبر(ص) نیز از این خاندان است به همین خاطر آنان خود را دایی های پیامبر می دانستند. در دوران جاهلی آنان بت پرست بودند و در کنار خانه خدا سکونت داشتند. درگیری با عبدالدار، شرکت در جنگ های فجار، شرکت در حلف الفضول برای حمایت از ستم دیدگان و نیز تعمیر خانه خدا از اقدامات قبل از اسلام آنان است.
پس از ظهور اسلام برخی از بنی زهره اسلام آوردند و برخی دیگر به آیین قبلی خود ماندند. آنانی که مسلمان شده بودند جزء مهاجرین به حبشه بودند و بعد از هجرت به مدینه در کنار مسجد نبوی و نیز منطقه حره سکونت داده شدند و در برخی از جنگ های صدر اسلام شرکت داشتند و در نبرد حنین جزء مؤتلفة قلوبهم بودند. اما آنانی که در آیین خود باقی ماندند، از استهزاءکنندگان پیامبر بودند و در نبرد احد مشرکان را همراهی کردند.

جملاتی از کاربرد کلمه بنی زهره

سعد بن ابی‌وقاص از صحابیون برجسته محمد و فرمانده لشکر مسلمانان در فتح عراق و جزو قبیله بنی زهره بن کلاب بود. او از خانزادگان عرب بوده و پدر و اجدادش احترام بالایی در نزد اعراب داشتند. کنیه وی ابو اسحاق است اما گاهی به نام سعد بن مالک نیز شناخته می‌شود؛ زیرا نام پدرش مالک بن وهیب (یا اهیب) بن عبد مناف بن زهره بود. مادر محمد از قبیله بنی زهره‌است و بنابراین محمد، سعد را به عنوان عموی مادرش مورد احترام قرار می‌داد. او در جنگ قادسیه در برابر ایران، فرمانده سپاه مسلمانان بود؛ از این جهت وی را سردار قادسیه می‌خواندند. سعد بن ابی وقاص، برادرِ عتبه بن ابی وقاص، از دشمنان سرسخت پیامبر اسلام بود که گفته شده‌است در جنگ احد دندان پیامبر را شکست و قبل از فتح مکه کافر از دنیا رفت.