بطریرک

معنی کلمه بطریرک در لغت نامه دهخدا

بطریرک. [ ب َ ری رَ ] ( معرب ، اِ ) بطرک. از یونانی پاتریارشس . بمعنی رئیس آباء مرکب از پتریا ( اهل و کسان پدر ) و ارش ( رأس ، اول ). ( تفسیر الالفاظ الدخیلة فی اللغة العربیة چ مصر 1932 م. ) لاتینی پاتریارشا . نامی که در عهد عتیق به نخستین رؤسای خاندان اطلاق میشد. ( از حاشیه برهان قاطع چ معین ). در نزدنصارا رئیس رؤسای اساقفه. ( اقرب الموارد ). نخستین اسقف نزد یونانیها و قبطی ها. ( دزی ج 1 ص 94 ). || در نزد یهود بمعنی عالم ، معرب از یونانی پاتیرارخوس و معنی آن پدر رئیس. || لقب رؤسای خاندانها قبل از طوفان. || لقب ابراهیم و اسحاق و یعقوب. ج ، بطارکه ، بطاریک. ( اقرب الموارد ).

معنی کلمه بطریرک در فرهنگ فارسی

( صفت اسم ) ۱- نامی که در عهد عتیق بنخستین روسای خاندان اطلاق میشده . ۲- کشیش درج. اول مسیحیت بطریرخ .

معنی کلمه بطریرک در دانشنامه آزاد فارسی

رجوع شود به:بطریق

جملاتی از کاربرد کلمه بطریرک

تا اینکه در سال ۱۸۲۴ واتیکان توانست اجازه حاکمان عثمانی را که بر مصر حکومت می‌کردند برای منصوب کردن یک بطریرک برای قبطی‌های کاتولیک را بدست بیاورد، اما این تواقفنامه فقط جوهری بود روی کاغذ و ماده عملی پیدا نکرد، در سال ۱۸۲۹ ترک‌های حاکم بر مصر اجازه دادند که قبطی‌های کاتولیک در مصر کلیساهای خاص خودشان را بسازند.
این کلیسا (کلیسای قبطی‌های کاتولیک) نزدیک به ۲۵۰۰۰۰ کاتولیک را در مصر و دیگر کشورها در بر می‌گیرد، کلیسای قبطی امروز به ۷ منطقه اسقف‌نشین تقسیم شده‌است که از طرف ۷ «مطارنه» در المنیا و اسماعیلیه و سوهاج و اسیوط و الاقصر و از سال ۲۰۰۶ در الجیزه مدیریت و اداره می‌شود، همه این اسقف نشین‌ها تحت ریاست بطریرک اسکندریه برای قبطی‌های کاتولیک می‌باشند، این کلیسا دارای یک دیر برای زندگی عابدانه و زاهدانه است که در کنیج مربوط واقع شده‌است، به‌طور عام عمل زاهدانه در این کلیسا به زندگی در دیر خلاصه نمی‌شود بلکه هر نفر در دیر موظف است که اقدام به کارهای مختلف در خدمت به فرزندان کلیسا (اعضای کلیسا) بکند مانند کشاورزی در باغ‌های مختلف این کلیسا و…، در مصر تعداد ۵۰ نقطه و دیر برای زندگی زاهدانه فعال می‌باشند که سه مرکز آن مربوط به کلیسای قبطی‌های کاتولیک می‌باشد.
این کلیسا عضو شورای جهانی کلیساها نمی‌باشد ولی عضو شورای کلیساهای خاورمیانه می‌باشد، این کلیسا روابط بسیار خوبی با سایر فرقه‌ها و طوائف مسیحی در خاورمیانه دارد و نقش بسیار مثبت و زیادی در تحکیم روابط برادرانه بین مسیحی‌ها و مسلمین بازی کرده و می‌کند در سال ۲۰۱۳ با کامیابی تمام ابراهیم اسحاق توسط شورای روحانیون کلیسای قبطی که در ۱۲ ژانویه ۲۰۱۳ تا ۱۵ ژانویه ۲۰۱۳ برگزار شد، به عنوان پطریرک کلیسای کاتولیک قبطی انتخاب گردید، وی به‌طور رسمی از ۱۸ ژانویه ۲۰۱۳ جانشین بطریرک الکاردینال أنطونیوس نجیب که بخاطر وضعیت سلامتی و پزشکی داوطلبانه از این مقام کناره گرفته بود گردید، وی در تاریخ ۱۲ مارس ۲۰۱۳ بر این کرسی نشست بدین ترتیب وی ششمین پطریرک کلیسای کاتولیک قبطی در تاریخ این کلیسا می‌باشد..