( آهنی ) آهنی. [ هََ ]( ص نسبی ) از آهن. منسوب به آهن. آهنین : میان من و او بایوان درست یکی آهنی کوه گفتی برست.فردوسی.برافراشتم گرزسیصدمنی برانگیختم باره آهنی.فردوسی.
معنی کلمه اهنی در فرهنگ عمید
( آهنی ) ۱. چیزی که از آهن ساخته شده باشد، از جنس آهن. ۲. [قدیمی، مجاز] نیرومند: برافراشتم گرز سیصدمنی / برانگیختم بارۀ آهنی (فردوسی۲: ۱۹۹ ).
معنی کلمه اهنی در فرهنگ فارسی
( آهنی ) ( صفت ) منسوب به آهن ساخته از آهن آهنین : ظروف آهنی مجسم. آهنی .
معنی کلمه اهنی در دانشنامه عمومی
آهنی. در شیمی، صفت آهنی ( به انگلیسی: ferrous ) نشان دهنده ترکیبی است که حاوی آهن ( II ) است، به این معنی که آهن در حالت اکسایش +۲ خود است، احتمالاً به عنوان کاتیون دو ظرفیتی +Fe2. این با «آهنیک» ( به انگلیسی: ferric ) یا آهن ( III ) ، به معنی آهن در حالت اکسایش +۳ خود، مانند کاتیون سه ظرفیتی +Fe3 مغایر است. این کاربرد واژه تا حد زیادی با نامگذاری آیوپاک جایگزین شده است، که حالت اکسیداسیون را با اعداد رومی در پرانتز نشان می دهد، مانند اکسید آهن ( II ) برای اکسید آهنی ( FeO ) ، اکسید آهن ( III ) اکسید آهنیک ( Fe2O3 ) ، و اکسید آهن ( II, III ) برای اکسید Fe3O4 که حاوی هر دو شکل آهن است. در خارج از شیمی، «آهنی» به طور کلی به معنی «حاوی آهن» است. این کلمه از کلمه لاتین ( ferrum ) «آهن» گرفته شده است. فلزات آهنی شامل فولاد و آهن خام ( با میزان کربن چند درصد ) و آلیاژهای آهن با سایر فلزات ( مانند فولاد ضدزنگ ) است. «غیرآهنی» برای توصیف فلزات و آلیاژهایی که مقدار قابل ملاحظه ای آهن ندارند استفاده می شود. اصطلاح «آهنی» معمولاً فقط در مورد فلزات و آلیاژها به کار می رود. در عوض از صفت آهن دار ( به انگلیسی: ferruginous ) برای اشاره به مواد غیر فلزی حاوی آهن استفاده می شود، مانند «آب اهن دار». یا به رنگ قهوه ای - نارنجی ( به انگلیسی: orangish - brown ) مشابه به رنگ زنگ زدن است.
جملاتی از کاربرد کلمه اهنی
روستای طاق دارای دو قلعه میباشد قلعه پایینی بزرگتر است و مسکونی میباشد و در وسط ان تپه ای وجود دارد که خود خرابههای قلعه ای قدیمی تراست و در میان خاکهای ان کوزههای سالم وشکسته و استخوان و کفشهای اهنی و انگشتر یافت شدهاست که نشان میدهد این قلعه بهطور ناگهانی بر در گذشته اهالی بالای این تپه خانه ساخته بودند و زندگی میکردند ولی امروزه کسی انجا زندگی نمیکند برخی از قدما معتقدند این قلعه از زیر زمین با غار چاه دیو که در فاصله دو کیلومتری از این قلعه وجود دارد راه دارد. دیوارهای قلعه از خود قلعه جدید تر است وگفته میشود به وسیلهٔ فردی به نام استاد محمد که از روستای ورکیان به طاق امده بود در حدود 250 سال پیش ساخته شدهاست . قلعه بالای روستا را مردم قلعه نو می نامند زیرا بعد از قلعه پایین ساخته شده وتا هفتادسال پیش مسکونی بودهاست.