ام کلثوم بنت عقبه

معنی کلمه ام کلثوم بنت عقبه در دانشنامه اسلامی

[ویکی حج] ام کلثوم بنت عقبة بن ابی مُعیط (ابان) بن ابی عمرو از بنی امیه، خواهر مادری عثمان و از اشراف زادگان قریش بوده است. پدرش با پیامبر(ص) دشمنی سرسختی داشته که بعد از اسارت در جنگ بدر به فرمان پیامبر کشته شد. وی در مکه اسلام آورد و با پیامبر بیعت کرد. با هجرت مسلمانان به یثرت بر اثر مخالفت خانواده اش هجرت نکرده ولی بعد از صلح حدیبیه تصمیم گرفت به مدینه هجرت کند و با بهانه ای به مدینه هجرت کرد اما چون با راه آشنا نبود در مسیر راه مردی از قبیله خزاعه که هم پیمان با پیامبر در صلح حدیبیه بود وی را به مدینه رساند. برادرانش در پی جست وجوی وی اطلاع پیدا کردند که به مدینه رفته است لذا به مدینه رفته و طبق پیمان حدیبیه وی را از پیامبر درخواست کردند ولی ام کلثوم از ناتوانی اش در مقابل شکنجه مشرکان مکه با حضرت گفت و گو کرده و حضرت به فرمان خدا در آیه 10 ممتحنه از بازگرداندن او خودداری کرد. وی به همسری زید بن حارثه درآمده و بعد از شهادت زید به همسری زبیر بن عوام درآمده ولی از آن جا که زبیر بر زنان خود سخت می گرفت، زندگی اش با او دوام نیافت و از وی طلاق گرفت. آن گاه چند نفر از وی خواستگاری کردند که پیامبر از میان آنان، عبدالرحمن بن عوف را برای وی انتخاب کردند، ازدواج او با ام کلثوم، خواهر مادری عثمان، در گرایش عبدالرحمن به عثمان در شورای شش نفره برای تعیین خلیفه سوم نقش فراوان داشت. وی بعد از عبدالرحمان با عمرو عاص ادواج کرد و یک ماه پس از ازدواج با عمرو عاص از دنیا رفت. وی همچنین از راویان حدیث پیامبر بوده است.
ام کلثوم بنت عقبة بن ابی مُعیط (ابان) بن ابی عمرو از بنی امیه، خواهر مادری عثمانو از اشراف زادگان قریش بود. پدرش در دشمنی با پیامبر گرامی(ص) سرسختی فراوان نشان داد و در پی اسارت در نبرد بدر (2ق.) به فرمان رسول خدا کشته شد.مادرش اَروَی دختر کُریز بن ربیعه، از نوادگان دختری عبدالمطلب بود که نخست به ازدواج عفان، پدر عثمان، درآمد و سپس همسر عقبه شد.
ام کلثوم در مکه اسلام آورد و با پیامبر بیعت کرد.هنگام دقیق اسلام آوردنش مشخص نیست. با هجرت مسلمانان به یثرب، وی بر اثر مخالفت خانواده اش از هجرت بازماند. در پی صلح حدیبیه (6ق.) ام کلثوم تصمیم گرفت به مدینه مهاجرت کند. از این رو، به بهانه رفتن به مزرعه ای در پیرامون مکه، راه مدینه را در پیش گرفت و چون با مسیر آشنا نبود، مردی از خزاعه، هم پیمانان پیامبر در صلح حدیبیه، او را تا مدینه همراهی کرد. برادرانش، ولید و عماره، پس از چند روز جست وجو به مدینه آمدند و از پیامبر خواستند بر پایه پیمان حدیبیه، او را به آنان بسپارد. ام کلثوم از ناتوانی خود در برابر فشارها و شکنجه های کافران مکه سخن گفت و پیامبر(ص) به فرمان خداوند در آیه 10 ممتحنه که در این هنگام نازل شد، از بازگرداندن او خودداری کرد.در این آیه، به پیامبر فرمان داده شده که ایمان زنان مهاجر به مدینه را بیازماید و اگر آنان را مؤمن یافت، از بازگرداندنشان به کافران چشم بپوشد: ( اِذا جاءَکُمُ الْمُؤْمِناتُ مُهاجِراتٍ فَامْتَحِنُوهُنَّ اللهُ اَعْلَمُ بِایمانِهِنَّ...) ام کلثوم تنها زن قرشی بود که از خانواده مشرک خود گریخت و بدون همراهی خویشانش به مدینه مهاجرت کرد.

جملاتی از کاربرد کلمه ام کلثوم بنت عقبه

ام کلثوم بنت عقبه خواهر مادری عثمان و از اشراف‌زادگان قریش بود. او ابتدا با زید بن حارثه ازدواج کرد و صاحب دو فرزند به نامهای زید و رقیه شد. بعدها با عبدالرحمن بن عوف ازدواج کرد. عبدالرحمن از آنجایی که از اعضای شورای شش نفره تعیین برای جانشین عمر بود در به خلافت رساندن عثمان نقش داشت. ام‌کلثوم پس از درگذشت عبدالرحمن با عمروعاص ازدواج کرد اما بعدها از او جدا شد.