الجواهر و صفاتها

معنی کلمه الجواهر و صفاتها در دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] الجواهر و صفاتها تألیف یحیی بن ماسویه از اولین نگاشته ها در زمینه سنگ شناسی و جواهرشناسی به زبان عربی است. سال تألیف این اثر به درستی معلوم نیست.
اهمیت این اثر علاوه بر قدمت آن، اطلاعاتی است که مؤلف از وصف سنگ های قیمتی، نحوه استخراج و محل های آن و نحوه تجارت و قیمت ها و اوزان مختلف آن در مشرق قدیم به دست داده است.
این اثر در نگارش آثار بعدی مورد استناد قرار گرفته است؛ فیلسوف مشهور یعقوب بن اسحاق کندی در کتاب «الجواهر و الاشباه» اعتماد بسیاری بر تألیف ابن ماسویه دارد، به گونه ای که گاه عین عبارت ابن ماسویه را در اثر خویش نقل کرده است. البته کتاب کندی به دست ما نرسیده است، بلکه آنچه از کندی می دانیم نقل قول هایی است که ابوریحان بیرونی در کتاب «الجماهر فی المعرفة الجواهر» از او آورده است.
مؤلف در مقدمه کتاب بیست و هفت سنگ قیمتی را نام می برد و در ادامه هر سنگ را جداگانه معرفی می کند. البته در این میان مؤلف تنها بیست و دو سنگ را معرفی می کند و از معرفی پنج سنگ دیگر غفلت می ورزد.
شیوه بحث مؤلف ابتداء بیان هر سنگ و صفات ظاهری آن است. در ادامه مؤلف به بیان انواع و ارزش هر نوع می پردازد.
[ویکی فقه] الجواهر و صفاتها (کتاب). «الجواهر و صفاتها» تالیف یحیی بن ماسویه از اولین نگاشته ها در زمینه سنگ شناسی و جواهرشناسی به زبان عربی است. سال تالیف این اثر به درستی معلوم نیست.
اهمیت این اثر علاوه بر قدمت آن، اطلاعاتی است که مؤلف از وصف سنگ های قیمتی، نحوه استخراج و محل های آن و نحوه تجارت و قیمت ها و اوزان مختلف آن در مشرق قدیم به دست داده است. این اثر در نگارش آثار بعدی مورد استناد قرار گرفته است؛ فیلسوف مشهور یعقوب بن اسحاق کندی در کتاب « الجواهر و الاشباه » اعتماد بسیاری بر تالیف ابن ماسویه دارد، به گونه ای که گاه عین عبارت ابن ماسویه را در اثر خویش نقل کرده است. البته کتاب کندی به دست ما نرسیده است، بلکه آنچه از کندی می دانیم نقل قول هایی است که ابوریحان بیرونی در کتاب « الجماهر فی المعرفة الجواهر » از او آورده است.
ساختار کتاب
مؤلف در مقدمه کتاب بیست و هفت سنگ قیمتی را نام می برد و در ادامه هر سنگ را جداگانه معرفی می کند. البته در این میان مؤلف تنها بیست و دو سنگ را معرفی می کند و از معرفی پنج سنگ دیگر غفلت می ورزد. شیوه بحث مؤلف ابتداء بیان هر سنگ و صفات ظاهری آن است. در ادامه مؤلف به بیان انواع و ارزش هر نوع می پردازد.
گزارش محتوا
با توجه به این که این نگاشته از اولین نگاشته ها در زمینه جواهر شناسی است، نقل قولی از دیگران و یا استناد به آثار دیگران در این اثر دیده نمی شود. با این حال چیزی از ارزش کتاب کم نمی شود، چرا که علاوه بر قدمت آن، مؤلف در این اثر نکاتی را متذکر می شود که از دریافت ها و مشاهدات منحصر به فرد اوست و در بسیاری از دیگر کتب مشاهده نمی شود. مؤلف در این اثر همانند دیگر نگاشته هایش بسیار گزیده و موجز سخن می گوید و چه بسا این گزیده گویی فهم عبارات او را برای خواننده مشکل می سازد. دیگر این که مؤلف در این اثر تنها به بیان مطالب کاربردی بسنده می کند و برخلاف ابوریحان بیرونی در کتاب « الجماهر فی معرفة الجواهر » که گه گاه به اشعار شعراء و کلمات ادباء استشهاد می کند، از پرداختن به این امور پرهیز می نماید.
وضعیت کتاب
...

جملاتی از کاربرد کلمه الجواهر و صفاتها

الجواهر و صفاتها و فی ای بلدهی وصفة الغواصین والتجار.