اغا

معنی کلمه اغا در لغت نامه دهخدا

( آغا ) آغا. ( ترکی ، اِ ) خاتون. بی بی. سیده. ستی. بانو. بیگم. خانم. || زن. حرَم : اما شرط رعایت اصناف اربعه ، اول جانب حرمهای بزرگ اگرچه در ازمنه سالفه ، خصوص ملوک عجم ، خواتین را در مهمات ملکی و دولت ملاحظه بسیار نمی بود و امور سلطنت بارادت یا عدم ارادت ایشان زیاده تعلقی نمیداشت ولیکن خاقانان ترکستان را قاعده این بود که مطلقاً در جمیع وقایع مشورت با آغایان کردندی و رای ایشان بر جمیع اهل استشارت مقدم بودی و سلاطین ترکمان نیز در اصل چون پرورده دولت ایشانند همان طریقه قدوه و دستور خود دارند و بناء کلیات امور بر صوابدید ایشان نهند پس پناه بحمایت ایشان بردن ازجمله ضروریات است و آن چنان باید که بعد از عدم اختلاط آغایان با لواحق و حواشی ایشان که در مقام قرب باشند علی اختلاف طبقاتهم از احسان این کس محروم نباشند. ( از اندرزنامه منسوب به خواجه نظام الملک ). || کلمه احترامی است که بر سر نام خادمان یعنی خواجه سرایان درآرند، چنانکه آقا در دیگر مردم : آغابشارت. آغاجوهر.

معنی کلمه اغا در فرهنگ معین

( آغا ) [ تر. ] (ص . اِ. ) ۱ - خاتون ، خانم . ۲ - زن ، زوجه . ۳ - عنوانی که برای احترام به اول اسم خواجه سرایان افزوده می شد. مثل آغاالماس ، مبارک آغا.

معنی کلمه اغا در فرهنگ عمید

( آغا ) کلمۀ احترام که با نام شخص به خصوص با نام زنان و خواجه سرایان ذکر می شود. &delta، دربارۀ مردان آقا می گویند.

معنی کلمه اغا در فرهنگ فارسی

( آغا ) ( صفت اسم ) عنوانی که بدنبال یا در ابتدای اسامی خواجه سرایان افزوده میشد مثل ( مبارک آغا ) و ( آغاالماس ) و غیره .
خاتون بی بی
کلمه احترام که بانام شخص بخصوص بانام زنان ذکرشود، درباره مردان آقامیگویند

معنی کلمه اغا در دانشنامه آزاد فارسی

آغا. رجوع شود به:آقا

جملاتی از کاربرد کلمه اغا

پشدری، نام طوایف کرد ساکن در غرب ایران در اطراف شهرستان سردشت و مهاباد وشرق عراق که در دوران سپه سالاری رضاخان زمانی که رضاخان به اتهام یاغیگری قبایل و اقوام را در نواحی مختلف ایران مورد هجوم قرار می داد و آنها را از دیار خود می کوچانید قوم پشدر(پژدر یا پشه دری) نیز از اطراف سردشت کوچانیده شدند و پس از تاسیس کشور عراق به نواحی دیگر کردستان ایران و عراق کوچ داده شدند و بسیاری از این قوم و قبیله پژدر در شهرستان قلادزه (قلعه دختر ) کردستان عراق ساکن شدند و پس از مدتی به دلیل غلبه جمعیتی ناحیه و دهستان قلادزه به نام این قوم منطقه پشدر نامیده شد. اصالت قوم پشدر ایرانی بوده و در حال حاضر نیز روابط فامیلی مارف اغا یا(معروف اغا) و بابکر اغا از بزرگان این ایل هستند بسیار گسترده اهالی روستاهای مرزی اطراف شهرستان سردشت همچون کانی زرد ، دوله خانوان و بیوران با ساکنین قلادزه گواه این مطلب می باشد.