اصلاح گناه

معنی کلمه اصلاح گناه در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اصلاح گناه (قرآن). اصلاح در برابر افساد، به معنای برطرف کردن فساد و تباهی و انجام دادن کار شایسته است.
در قرآن کریم به تشویق به توبه و اصلاح گناه از سوی خداوند اشاره شده، آنجاکه می فرماید: والسارق والسارقة فاقطعوا ایدیهما... • «و مرد و زن دزد را به سزای آنچه کرده اند دستشان را به عنوان کیفری از جانب خدا ببرید و خداوند توانا و حکیم است» فمن تاب من بعد ظلمه واصلح فان الله یتوب علیه ان الله غفور رحیم.. «پس هر که بعد از ستم کردنش توبه کند و به صلاح آید خدا توبه او را می پذیرد که خدا آمرزنده مهربان است»... من عمل منکم سوءا بجهــلة ثم تاب من بعده واصلح فانه غفور رحیم. «و چون کسانی که به آیات ما ایمان دارند نزد تو آیند بگو درود بر شما پروردگارتان رحمت را بر خود مقرر کرده که هر کس از شما به نادانی کار بدی کند و آنگاه به توبه و صلاح آید پس وی آمرزنده مهربان است».ثم ان ربک للذین عملوا السوء بجهــلة ثم تابوا من بعد ذلک واصلحوا ان ربک من بعدها لغفور رحیم. «با این همه پروردگار تو نسبت به کسانی که به نادانی مرتکب گناه شده سپس توبه کرده و به صلاح آمده اند البته پروردگارت پس از آن آمرزنده مهربان است».و الذین یرمون المحصنـت ثم لم یاتوا باربعة شهداء... واولـئک هم الفـسقون• «و کسانی که نسبت زنا به زنان شوهردار می دهند سپس چهار گواه نمی آورند هشتاد تازیانه به آنان بزنید و هیچگاه شهادتی از آنها نپذیرید و اینانند که خود فاسقند». الا الذین تابوا من بعد ذلک و اصلحوا فان الله غفور رحیم. «مگر کسانی که بعد از آن (بهتان) توبه کرده و به صلاح آمده باشند که خدا البته آمرزنده مهربان است».
← بررسی تفسیری آیات مذکور
توبه از گناه و اصلاح آثار آن، درپی دارنده آمرزش و زمینه ساز بهره مندی از رحمت الهی می باشد: فمن تاب من بعد ظلمه واصلح فان الله یتوب علیه ان الله غفور رحیم.. .. کتب ربکم علی نفسه الرحمة انه من عمل منکم سوءا بجهــلة ثم تاب من بعده واصلح فانه غفور رحیم. «و چون کسانی که به آیات ما ایمان دارند نزد تو آیند بگو درود بر شما پروردگارتان رحمت را بر خود مقرر کرده که هر کس از شما به نادانی کار بدی کند و آنگاه به توبه و صلاح آید پس وی آمرزنده مهربان است».ثم ان ربک للذین عملوا السوء بجهــلة ثم تابوا من بعد ذلک واصلحوا ان ربک من بعدها لغفور رحیم. «با این همه پروردگار تو نسبت به کسانی که به نادانی مرتکب گناه شده سپس توبه کرده و به صلاح آمده اند البته پروردگارت پس از آن آمرزنده مهربان است».
← تفسیر ایه مذکور
۱. ↑ لسان العرب، ابن منظور، ذیل «اصلاح».۲. ↑ قاموس اللغه، ذیل «اصلاح» .۳. ↑ مائده/سوره۵، آیه۳۸.
...

جملاتی از کاربرد کلمه اصلاح گناه

سپس اگر امكان داشته باشد مظالم بندگان خدا را ردّ مى كند، يا از صاحبان آن به هرصورت كه باشد حلاليّت مى طلبد، يا به برادران دينى اش ‍ وصيّت مى كند كه نسبتبه حقوق واجب و مستحبّ و ايثار كردن و وجوه خيرات و پرداخت بدهيها و اَداى حقوق و انجامواجبات نيز انجام هر عمل واجبى كه نيابت بردار است به نيابت از او، به همان ترتيبىكه در ردّ مظالم و اصلاح گناهان ذكر نموديم (65)، او را برى ء الذمّة نمايند.