اسید چرب اشباع شده

اسیدهای چرب اشباع شده، اسیدهای کربوکسیلیک زنجیره بلند هستند که معمولاً بین ۱۲ و ۱۴ اتم کربن دارند و پیوندهای دوگانه ندارند؛ بنابراین اسیدهای چرب اشباع شده با هیدروژن اشباع شده‌اند (چون پیوند دوگانه تعداد هیدروژن روی هر کربن را کاهش می‌دهد). چون اسیدهای چرب اشباع شده تنها پیوندهای یگانه دارند، هر اتم کربن درون زنجیره، ۲ اتم هیدروژن دارد (به جز برای کربن امگا در انتها، که ۳ هیدروژن دارد). چربی ها به دو صورت اشباع و غیر اشباع وجود دارند و بیشتر غذاها حاوی هر دوی آن ها هستند. معمولا اسیدهای چرب اشباع در دمای اتاق جامد هستند.معمولا اسیدهای چرب اشباع در دمای اتاق جامد هستند.چربی های اشباع موجب افزایش کلسترول بد خون (LDL) و افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و سکته می گردد.

 

منابع غذایی اسیدهای چرب اشباع
 

  • عمدتا شامل غذاهای حیوانی مانند لبنیات پرچرب، بستنی، خامه، پنیر و گوشت است. پرندگان و ماهی ها نسبت به گوشت قرمز میزان کمتری از این اسید چرب را دارا هستند. اسیدهای چرب اشباع در روغن های گرمسیری مانند روغن نارگیل، پالم و کره کاکائو نیز وجود دارند البته این روغن ها فاقد کلسترول هستند.
  • غذاهایی که با کره حیوانی مارگارین یا روغن قنادی آماده شده اند (مانند کیک، کلوچه، بیسکویت و سایر انواع دسرها) شکلات، گوشت های فراوری شده مانند سوسیس، کالباس و همبرگر حاوی مقدار زیادی اسیدهای چرب اشباع هستند.

بطور مثال: لوریک اسید یک اسید چرب اشباع شده با فرمول CH۳(CH۲)۱۰COOH می‌باشد. این ترکیب دارای زنجیره کربنی دوازده تایی است لذا یک اسید چرب با طول متوسط است. لوریک اسید در شیر انسان (۶٪ کل چربی شیر)، روغن هسته پالم (پالم کرنل) و شیر نارگیل نیز یافت می‌شود.

معنی کلمه اسید چرب اشباع شده در فرهنگستان زبان و ادب

{saturated fatty acid} [تغذیه] اسید چربی که در طول شاخۀ اصلی خود هیچ پیوند دوگانه ای ندارد

جملاتی از کاربرد کلمه اسید چرب اشباع شده

روغن دانه انگور در میان بسیاری از منابع طبیعی حاوی اسیدهای چرب ضروری، از نظر میزان اسید لینولئیک در بالاترین حد و از لحاظ میزان چربیهای اشباع شده دارای پایین‌ترین مقدار می‌باشد. این روغن فاقد اسید چرب اشباع شده از نوع ترانس، کلسترول و سدیم است. روغن دانه انگور تا حدودی طعم گردو می‌دهد و به عنوان چاشنی در بسیاری از غذاها از آن استفاده می‌کنند. برخلاف بیشتر روغنها، می‌توان این روغن را تا دمای ۴۸۵ درجه فارنهایت حرارت داد، بدون این که رادیکالهای آزاد خطرناک و احتمالاً سرطان‌زا را به وجود بیایند. با توجه به این خصوصیات، استفاده از این روغن در پخت‌وپز مناسب است. باید روغن دانه انگوری را خریداری نمود که دارای هیچ نوع مواد نگه دارنده‌ای نباشد.