ارسلان خاتون. [ اَ س َ ] ( اِخ ) خاتون ترکستان که امیرمحمود را غلامی نادر و کنیزکی دوشیزه نادره بهرسال فرستادی. ( تاریخ بیهقی چ ادیب ص 253 ). و این نام در تاریخ بیهقی چ فیاض ص 252 خاتون ارسلان آمده است. ارسلان خاتون. [ اَ س َ ] ( اِخ ) بنت جغری بیگ. عمه سلطان ملکشاه بن الب ارسلان بن جغری بیگ. او در اول در حباله القائم بامراﷲ خلیفه عباسی بود و به سال 469 هَ. ق. امیرعلی علاءالدولةبن ظهیرالدین بن ابی منصور فرامرزبن علاءالدوله کاکویه او را بزنی کرد.
معنی کلمه ارسلان خاتون در فرهنگ فارسی
خاتون ترکستان
جملاتی از کاربرد کلمه ارسلان خاتون
عمیدالملک پس از ارسال ارسلان خاتون، برادرزاده طغرل، به خانهٔ خلیفه، با خلیفه دیدار کرد و مأموریت خویش را شرح داد، اما با ناراحتی و پاسخ منفی و همچنین تهدید خلیفه روبرو شد که در صورت چشمپوشی نکردن از این امر، وی از بغداد خارج میشود.
کندری در مذاکرات با القائم عباسی برای ترتیب دادن ازدواج دخترش و طغرل نقش کلیدی داشت. به گفتهٔ ابن جوزی؛ کندری، طغرل را با این ایده تحریک کرده بود تا ازدواجی را که از پیش بین ارسلان خاتون (خواهرزاده طغرل) و القائم تنظیم شده بود، متعادل کند. طغرل تا حدودی در فکر ازدواج با شاهزادهای عباسی بود، شاید با این آرزو که روزی یکی از فرزندانش به عنوان خلیفه حکومت کند. اگرچه کندری و القائم ظاهراً رابطهٔ دوستانهای داشتند، اما بهزودی به دلیل اقدامات اولیه با هم اختلاف پیدا کردند. بین ماههای ربیعالثانی تا جمادیالاول ۴۵۳ ه. ق، کندری و القائم در مذاکرات طولانی و رنجشآمیز در مورد ازدواج بودند و کندری حتی در مقطعی تهدید به تصرف اقطاع (املاک) خلیفه نمود. و بین ماههای محرم تا صفر ۴۵۴ ه. ق، کندری سرانجام القائم را متقاعد نمود که در ازای پرداختی پرسود، و به شرطی که دخترش کاخ خلیفه را ترک نکند؛ موافقت کند. کندری اصطلاح اخیر را نادیده گرفت چراکه دختر خلیفه به اقامتگاهٔ طغرل در بغداد منتقل شد. با این وجود، این ازدواج فقط اسمی بود و به دلیل مرگ طغرل در ۲ رمضان ۴۵۵ ه. ق، پس از شش ماه و بیست و سه روز ناگهان پایان یافت.
بدین ترتیب، عمیدالملک با مقدار زیادی از اموال و جواهرات و با مشایعت ارسلان خاتون، همسر خلیفه و بزرگان حکومتی، به دربار خلیفه رفت.
علت ناراحتی خلیفه را نیز در این میدانند که ارسلان خاتون پس از اهدای هدایای طغرل به خلیفه، او را مطلع ساخت که طغرل بعضی از شروط را قبول کرده و تعدادی را نیز نمیپذیرد.
زمانی که وی قدرت را به دست گرفت، رسولی نزد خلیفه فرستاد تا سلطنت او را تأیید کند؛ همچنین ارسلان خاتون، که بیوهٔ طغرل و دختر القائم بود، را به خانه بازگرداند.
در جهت استواری روابط میان سلجوقیان و خلافت عباسی، در سال ۴۴۸ ه.ق/۱۰۵۶ م، خلیفهٔ عباسی با ارسلان خاتون خدیجه، دختر چغری بیک، وصلت نمود و مراسم ازدواج نیز با حضور عمیدالملک کندری و عدهای از امرای محلی و فرماندهان لشکر طغرل، صورت پذیرفت. خطبهٔ عقد نیز توسط وزیر خلیفه و در حضور علما و قضات معتبر جاری شد.