ادنه

معنی کلمه ادنه در لغت نامه دهخدا

ادنه. [ اَ دَ ن َ ] ( اِخ ) نام شهری به ترکیه ( عثمانی ) در کیلیکیة، دارای هفتادوسه هزار سکنه. نام قدیم بخشی از انطاکیه ، که در زمان سلوکیان نام آن وتارس را انطاکیه نامیدند. ( ایران باستان ص 2116 ).

معنی کلمه ادنه در دانشنامه آزاد فارسی

اَدَنِه (Adana)(یا: آطنه؛ یا آدانا) مرکز استان ادنه (سیحان)، در جنوب ترکیه، با ۱,۲۱۹,۹۰۰ نفر جمعیت (۲۰۰۳). مرکز مهم کشت پنبه و چهارمین شهر بزرگ ترکیه است، که در مرکز جلگۀ چوروکووا، حاصل خیزترین ناحیۀ کشور، واقع شده است. نقل است که آدانوس، پسر کرونوس الهۀ هوا، ادنه را ساخته است. در دوران روم باستان، پل سنگی تاسکوپان را بر رود سیحان زدند. سایر بناهای دیدنیِ آن عبارت اند از اولوکامی (مسجد بزرگ)، ساعت قله سی (برج ساعت)، که در ۱۸۸۲ ساخته شد، و موزۀ نژادشناسی. در اواخر ژوئن ۱۹۹۸، زلزلهای به بزرگی۶.۳ ریشتر در این استان اتفاق افتاد که بیش از ۱۱۰ کشته و بیش از ۱۰۰۰ زخمی برجا گذاشت.

جملاتی از کاربرد کلمه ادنه

در سال ۱۲۵۵ به جای ظهیر الدوله به حکومت خراسان منصوب گردید و تا اواخر سال ۱۲۵۹ حدود پنج سال در خراسان حکومت کرد. مهم ترین واقعه در دوره حکومت رکن الدوله پیشروی روسیه تزاری بسوی مرزهای ایران و تصرف مرو توسط روسیه بود. در دوره حکومت رکن الدوله در خراسان ترکمن تازیها نیز هم چنان ادامه داشت. از اهم این تاخت و تازها در سال ۱۲۵۵ حمله ای پانصد نفره به خراسان با سرداری «ادنه نفس» و «عاشور لنگ» بود که مصطفی خان سردار خراسان آنها را شکست داد و عاشور لنگ را با هشتاد ترکمان مقتول و ادنه نفس را با دوازده تن دیگر اسیر کرد. اولین آمار گیری مشهد در سال ۱۲۵۷ در دوران رکن الدوله انجام شد.
این موزه که در ۱۹۷۳ افتتاح شده، خانهٔ سابق مکس فورنی و همسرش فرانسوا ادنه است که نقاشیهایشان هم در مجموعه قرار دارد.