احکام النساء

معنی کلمه احکام النساء در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] أحکام النساء (کتاب). کتاب أحکام النساء شیخ مفید ، درباره احکام بانوان می باشد و مسائل شرعی مربوط به آنان را مورد بررسی قرار داده است. شیخ مفید ابو عبد الله محمد بن محمد بن نعمان( ۳۳۶- ۴۱۳ هجری) از چهره های برجسته فقها و روات شیعه در قرن چهارم هجری است.
شیخ مفید از چهره های بسیار درخشان شیعه در جهان اسلام می باشد. او هم متکلم است و هم فقیه . ابن ندیم در فن دوم از مقالۀ پنجم« الفهرست » که در بارۀ متکلمان شیعه بحث می کند، از او به عنوان« ابن المعلم » یاد کرده و او را ستایش می نماید. کتاب معروف او در فقه نیز« المقنعة » است. ابو یعلی جعفری که داماد مفید بوده است، می گوید: « مفید شبها مختصری می خوابید و بقیه شب را به نماز یا مطالعه یا تدریس یا تلاوت قرآن مجید می گذرانید.»
[ویکی نور] شیخ مفید، ابوعبدالله محمد بن محمد بن نعمان (336 - 413 هجری).
مؤلف این کتاب از چهره های برجسته فقها و روات شیعه در قرن چهارم هجری است.
این کتاب درباره احکام بانوان می باشد و مسائل شرعی مربوط به آنان را مورد بررسی قرار داده است.
شیخ مفید در این کتاب خلاصه ای فشرده از مسائل عقیدتی را مطرح نموده، سپس به مباحث فقهی، از کتاب طهارت تا کتاب دیات - یعنی تمام ابواب فقه که مربوط به بانوان می باشد - پرداخته است.
این کتاب در نوع و سبک، نمونه و بی نظیر است و اولین کتابی است که به این سبک نگاشته شده است.
[ویکی فقه] احکام النساء (کتاب). کتاب أحکام النساء شیخ مفید ، درباره احکام بانوان مى باشد و مسائل شرعى مربوط به آنان را مورد بررسى قرار داده است. شیخ مفید ابو عبد الله محمد بن محمد بن نعمان( ۳۳۶- ۴۱۳ هجرى) از چهره هاى برجسته فقها و روات شیعه در قرن چهارم هجرى است.
شیخ مفید از چهره هاى بسیار درخشان شیعه در جهان اسلام مى باشد. او هم متکلم است و هم فقیه . ابن ندیم در فن دوم از مقالۀ پنجم« الفهرست » که در بارۀ متکلمان شیعه بحث مى کند، از او به عنوان« ابن المعلم » یاد کرده و او را ستایش مى نماید. کتاب معروف او در فقه نیز« المقنعة » است. ابو یعلی جعفری که داماد مفید بوده است، مى گوید: « مفید شبها مختصرى مى خوابید و بقیه شب را به نماز یا مطالعه یا تدریس یا تلاوت قرآن مجید مى گذرانید.»
موضوع و محتوای کتاب
این کتاب درباره احکام بانوان مى باشد و مسائل شرعی مربوط به آنان را مورد بررسى قرار داده است. شیخ مفید در این کتاب خلاصه اى فشرده از مسائل عقیدتى را مطرح نموده، سپس به مباحث فقهى، از کتاب طهارت تا کتاب دیات- یعنى تمام ابواب فقه که مربوط به بانوان مى باشد- پرداخته است. این کتاب در نوع و سبک، نمونه و بى نظیر است و اولین کتابى است که به این سبک نگاشته شده است.
ارزش و اعتبار
کتاب حاضر یکى از منابع معتبر فقهى شیعه مى باشد که از زمان نگارش تا این زمان، در طول هزار سال پیوسته مورد توجه علما و فقهاى شیعه قرار داشته و در منابع فقهى از آن نقل شده، مورد استناد قرار مى گیرد. أحکام النساء یکى از منابع ارزشمند فقهى براى شناخت فتاواى شیخ مفید است و رساله عملیه ایشان براى بانوان و منبعى با ارزش براى شناخت دیدگاه فقهى و اصولى و شیوه استنباط و اجتهاد ایشان مى باشد. این کتاب مرجعى مناسب براى شناخت نظریات فقهاى شیعه در آن دوران پیرامون احکام بانوان مى باشد.
انگیزه نگارش
...
[ویکی شیعه] احکام النساء (کتاب). أحکامُ النّساء کتابی فقهی، به زبان عربی تألیف شیخ مفید (متوفای ۴۱۳ق). این کتاب درباره احکام بانوان است.
ابو عبد الله محمد بن محمد بن نعمان عکبری بغدادی مشهور به شیخ مفید از بزرگ ترین علمای شیعه دوازده امامی در نیمه دوم قرن چهارم و قرن پنجم هجری قمری است. وی از شاگردان شیخ صدوق بود و سید رضی، سید مرتضی و شیخ طوسی از شاگردان او بوده اند. او از احیاکنندگان بزرگ علوم اسلامی و از مروّجان سخت کوش فرهنگ شیعی و از نشردهندگان فقه امامیه است.
شیخ مفید این کتاب را به درخواست بانویی که احتمالا مادر سید مرتضی و سید رضی، یعنی فاطمه دختر حسین بن احمد بن حسن ناصر کبیر نگاشته است. وی از شیخ مفید درخواست نمود کتابی مختصر و خلاصه درباره احکام بانوان بنویسد.

جملاتی از کاربرد کلمه احکام النساء

بخش مهمی از احکام کتب فقهی، در موضوع حقوق زنان تدوین شده است، با این وجود، فقیهان مسلمان آثاری را به صورت مستقل با این موضوع تدوین کرده‌اند. کتاب النساء اثر جعفر بن محمد قولویه، احکام النساء اثر شیخ مفید و احکام النساء ابن جوزی، از این دست آثار هستند. مدخل زنان و قرآن که در دانشنامه قران لیدن توسط روث رودد نوشته شده است، از تحقیقات خاورشناسان در موضوع زنان و اسلام است. مقاله «تحلیل مدخل زنان و قرآن در دایرةالمعارف قرآن» و همین‌طور «بررسی و نقد مقاله زنان و قران» از تحقیقاتی هستند که به بررسی و نقد این مدخل پرداخته‌اند. در سی سال گذشته، آثار و تحقیقات متعددی با موضوع نقش زنان در جامعه اسلامی صورت گرفته است بیشتر این نوشته‌ها به بر وضعیت نقش فرودست زنان در یک سیستم اجتماعی تفکیک شده متمرکز بودند.