مضلع. [ م ُ ل ِ ] ( ع ص ) حمل مضلع؛ بار گران. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ) ( از اقرب الموارد ). || و هو مضلع بهذا الامر؛ یعنی او تواناست به آن کار. ( منتهی الارب ) ( از ناظم الاطباء ) ( از اقرب الموارد ). || دابة مضلع؛ آنکه در برداشتن بار استخوانهای پهلویش سست باشد. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ) ( از اقرب الموارد ). مضلع. [ م ُ ض َل ْ ل َ ] ( ع ص ) جامه مخطط بصورت دوال از ابریشم و جز آن. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ). جامه مخطط و جامه منقش به شکل دنده ها. ( ناظم الاطباء ). || پارچه ای که بعض آن بافته و بعض آن ترک داده. ( منتهی الارب )( آنندراج ) ( از اقرب الموارد ). جامه ای که بعضی از آن را بافته و بعضی را نبافته باشند. ( ناظم الاطباء ). مضلع. [ م ُ ل َ ] ( ع ص ) میل داده شده. ( ناظم الاطباء ).
معنی کلمه مضلع در فرهنگ فارسی
میل داده شده
جملاتی از کاربرد کلمه مضلع
در دو طرف مقصوره ، دو گوشوار چشمه پوش با ستون هاى مضلع آجرى وجود دارد كه هرچشمه به دهانه 5 متر كه با دو درگاه بزرگ به مقصوره مرتبط بوده و باعث مى شوندكه صفوف جماعت به يكديگر متصل شوند.
ناگفته نماند كه صفه احمد بن اسحق ، چشمه پوش (142) شرقى ايوان بزرگ بهوسعت 12*16 متر است كه قسمتى از طول آن جزء راهرو شرقى مسجد شده است و اكنونمشتمل بر سيزده چشمه بر فراز هفت ستون آجرى مضلع داراى ازاره (143) مرمرهاىسيمانى و محراب آراسته و مزين به كاشى هاى گرهى (144) است كه به شبستانكبير مشهور شده است ؛ زيرا محل امامت حضرت آيه الله حاج آقا محمد كبير بوده و از طرفايشان هم تعمير و تزيين شده است ، همچنان كه شبستان بزرگ شرقى منتسب به حضرتآيه الله فيض مى باشد. (145)
لازم به ذكر است راهرو اين مناره در مسجد ميدان كهنه قرار دارد، همان مكانى كه درسال 1310 شمسى از طرف حضرت آيه الله حاج ميرزا محمد فيض در محوطه اى بهطول 21 متر و عرض 12 متر به ارتفاع 6 متر مركب از ده چشمه بر فراز چهار ستونسنگى مضلع با نقشه چشمه پوش ساخته شد و به ايندليل به آن مسجد فيض مى گويند، اين مسجد، هم اكنون در گوشه اى ازشمال شرقى ميدان كهنه قرار دارد كه در آن نماز جماعت و مجالس روضه خوانى منعقد مىگردد؛ البته قبل از احداث مسجد، مدخل اين مناره روى پشت بام مغازه اى قرار داشت كهحضرت آيه الله فيض آن مغازه را خريدارى و سپس خراب نمود و در جاى آن مسجد كنونىميدان را بنا كرد كه راه پله اين مناره در اين مسجد قرار گرفته است .
در ضلع جنوبى اين مقصوره محرابى است مجلل و مضلع پنج تركى به دهانه 3 و ارتفاع5 متر با ازاره مرمرى و بدنه و جرزهاى كاشى كارى معرق و پوشش مقرنس خوش قطارىدر سه رديف از كاشى هاى شفاف خوش رنگ و لعابى است كه در سينه آن ترنجى نمودارو در ميانه آن به خط ثلث طلايى كلمه مبارك الله خوانده مى شود. البته گنبد و بقيهقسمت هاى مسجد، مملو از هنر معمارى و تزئينات فراوان است كه جهت اختصار، به همين چندسطر بسنده نموده ايم . جا دارد شما مطالعه كنندگان گرامى اماكن نامبرده را از نزديكمشاهده نماييد تا بهره بيشترى از آن ها ببريد.
اما شبستان بزرگ با چهلستون شرقى كه شش چشمه آن در مسير خيابان افتاده است اكنون داراى بيست و هشت چشمهاست كه بر فراز شانزده ستون آجرى مضلع بيست و چهار نيم ستونحمل شده اند و داراى 12 متر عرض و 32 متر طول مى باشد كه در رديف نه درگاه بهجانب صحن مسجد دارد كه جلو آن ها درهاى چهار لنگه شيشه پوش نصب شده است و داراىمحرابى آراسته به كاشى كارى گرهى كه معروف به شبستان آيه الله فيض است ،مى باشد؛ زيرا كه مصلاى ايشان بوده و درسال 1360 هجرى از طرف ايشان تعمير و تزيين گرديد. بانى اين شبستان مرحوم حاجعلى نقى كاشانى است .