متواترات

معنی کلمه متواترات در لغت نامه دهخدا

متواترات. [ م ُ ت َ ت ِ ] ( ع ص ، اِ ) ج ِ متواتره. اخبار و سخنانی که آنها را نقل کرده باشند به نحوی که مفید علم باشد :...یکی تجربیات و یکی متواترات. ( دانشنامه علائی ، منطق ص 110 ). متواترات چنانک ، بغداد موجود است. ( اساس الاقتباس ص 345 ).

معنی کلمه متواترات در فرهنگ فارسی

( اسم ) جمع متواتره : ... یکی تجربیات ویکی متواترات . متواترات چنانک بغداد موجود است .

معنی کلمه متواترات در دانشنامه آزاد فارسی

مُتَواتِرات
اصطلاحی در منطق. قضایایی که از طریق تواتر، یعنی گواهی اشخاص بسیار که احتمال تبانی بین آن ها منتفی است، در منطق صحیح و یقینی به شمار آمده اند، مانند «ارسطو شاگرد افلاطون بوده است»؛ «کتاب شفا نوشتۀ ابن سینا است». می توان قضایای تاریخی را از متواترات به حساب آورد. متواترات ازجمله مبادی قیاس برهانی است.

معنی کلمه متواترات در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] متواترات قضایایی هستند که به دلیل کثرت قائلین، انسان اعتقاد به عدم کذب کلام پیدا می کند. متواترات مربوط به صناعات خمس است که در صناعت برهان به کار می رود.
منطق علمی است که به ما نحوه ی درست فکر کردن را می آموزد و ذهن را از خطای در فکر کردن مصون می دارد. هنگام فکر کردن، ذهن حرکتی در معلومات می کند و با چینش آنها به مطلوب دست می یابد.
← مصونیت از خطای در فکر کردن
«
متواترات» به قضایایی گفته می شود که به علت شنیدن از افراد متعدد، فرد احتمال کذب آن قضیه را نمی دهد و در اصطلاح، یقین به خبر پیدا می کند.
← ملاک در متواترات
۱. ↑ مظفر، محمدرضا، المنطق، تعلیقه فیاضی، ص۸، مؤسسه نشر اسلامی، قم، چاپ پنجم، ۱۴۲۸ق.
...

جملاتی از کاربرد کلمه متواترات

سپس مى نويسد: اين صحيفه از متواترات نزد اصحاب است . (505)
بساحى گفته كه اين مرد صالح ، شيخ ابو عبداللّه ، محمّد بن حسن اخيمى بود و تلميذ او،ابن طلحه استنباط نمود از اشارات رموز آن بر انقراض عالم برسبيل رمز. وضوح بودن اين كتاب از او، به حدّى است كه ابن تيمه با همه عناد و لجاج درمنهاج خود با آن كه گاهى منكر متواترات مى شود، نتوانسته منكر شود و اين كتاب را بهاو نسبت داده . والحمدللّه . جمله اى از تصانيف او را در كشف الظنون ضبط كرده .
اين است كه قرآن مجيد جملة واحده در ماه مبارك رمضان در شب قدر بررسول خدا( صلّى اللّه عليه و آله ) نازل گرديد وليكن ظاهر آيه شريفه :(وَ قُرْآنافَرَقْناهُ لِتَقْرَاَهُ عَلَى النّاسِ عَلى مُكْثٍ وَ نَزَّلْناهُ تَنْزيلا)(119) اين است كه متدرجاقرآن مجيد بر پيغمبر( صلّى اللّه عليه و آله )نازل گرديده و از متواترات مسلّمه ، نزول تدريجى قرآن در مجموع مدت 23سال است (مدت بعثت آن حضرت ) و چون به حسب ظاهر بين اين آيه و آياتقبل تنافى به نظر مى آيد مفسرين وجوهى ذكر كرده اند و بهترين آنها وجهى است كه ازحضرت صادق (عليه السّلام ) روايت شده :
او كه از محققين و بزرگان اهل سنت مى باشد و آوازه او بسيار شهرت دارد در شرح عقايدنسفيه گويد: حق اين است كه رضايت يزيد و اظهار خوشحالى او به كشته شدن امام حسينعليه السلام و اهانت او به اهل بيت پيامبر اكرم از متواترات است و ان كان تفصيلهاحادا ، سپس گويد: ما راجع به يزيد و بى ايمانى او ترديد نداريم ، آنگاه مىافزايد كه : لعنت خدا بر او و بر ياوران و كمك كاران او - آمين .