قلعه ده

معنی کلمه قلعه ده در لغت نامه دهخدا

قلعه ده. [ق َ ع َ دِه ْ ] ( اِخ ) دهی جزء دهستان اوجان بخش بستان آباد شهرستان تبریز، واقع در 12هزارگزی شمال بستان آباد در مسیر شوسه اردبیل به تبریز. موقع جغرافیایی آن جلگه و سردسیری است. سکنه آن 262 تن است. آب آن از زهاب اوجان چای و چشمه و محصول آن غلات ، یونجه ، درخت تبریزی ، سیب زمینی و شغل اهالی زراعت و گله داری است.راه مالرو دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4 ).

جملاتی از کاربرد کلمه قلعه ده

تپه قلعه دهی مربوط به سدهٔ ۸ تا ۶ ه.ق است و در شهرستان جاجرم، بخش مرکزی، ۱ کیلومتری شمال شرق شهر درق واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۸ اسفند ۱۳۸۵ با شمارهٔ ثبت ۱۸۷۳۷ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.
تل قلعه ده شیخ مربوط به سده‌های متاخر دوران‌های تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان شیراز، بخش ارژن، دهستان قره چمن، کیلومتری ۱ جاده شیراز به روستای ده شیخ، سمت راست جاده واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۳ بهمن ۱۳۸۵ با شمارهٔ ثبت ۱۷۲۵۳ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
سرگرمی مورد علاقه ایه‌یاسو شکار با باز (بازداری) بود. او این کار را به عنوان تمرینی مناسب برای یک جنگجو می‌پنداشت. ایه‌یاسو علاقهٔ شدیدی به آموزش و مطالعه داشت. این دلبستگی به یادگیری از نیمه دوم عمر او بیشتر خود را نشان می‌دهد. او از استادان در زمینه‌های گوناگون دعوت می‌کرد نزد او بیایند و به او آموزش دهند. ایه‌یاسو پس از بازنشستگی به قلعه سونپو بازگشت. او در کتابخانه این قلعه ده هزار جلد کتاب از سراسر ژاپن جمع‌آوری کرده بود. او دستور داد در ادو مدارسی برای تعلیم کودکان احداث شود و به پیروی از او، دایمیوها نیز در املاک خود شروع به احداث مدارس کردند.