قاهرون
معنی کلمه قاهرون در دانشنامه اسلامی
ریشه کلمه:
قهر (۱۰ بار)
غلبه و ذلیل کردن و در هر یک به کار رود (راغب) . یتیم را ذلیل و بیچاره مکن (و آن به واسطه از بین بردن مال اوست) و آن تقریباً مرادف با ظلم است. قهر به معنی غلبه توأم است با توانائی مثل . یعنی: ما بالا دست آنهائیم ما به آنها چیرهایم ظاهراً «قاهِرُونَ» خبر بعد از خبر است. چنانکه در آیه . «فَوْقَ» خبر بعد از خبر است یعنی: او غالب و بالا دست بندگانش میباشد.
جملاتی از کاربرد کلمه قاهرون
و در هر حال با جمله انا فوقهم قاهرون ميخواهد وحشت و اضطراب را ازدل پيروان خود بردارد و به آنها اطلاع دهد كه كاملا بر اوضاع مسلط است !
فرزندان مى گويد: و انا فوقهم قاهرون ما بر سر آنها كاملا مسلطيم يعنىاين قدرت قاهره خود را كه در واقع قدرت ناچيزى بيش نبود دليلى بر ظلم و ستم و عدماعتناء به حقوق ديگران ميگرفت ، ولى خداوند حكيم و خبير با آن قدرت قاهره منزه تر ازآن است كه كمترين ستم و خلافى درباره كوچكترين بندگان روا دارد.
اين جمله حكايت گفتارى است كه قومش با فرعون داشته و مى خواستند او را فريب دهند وبه قتل موسى و قوم او تحريكش كنند، لذا فرعون در رد پيشنهاد آنان گفت : كشتن موسى و بنى اسرائيل براى ما مهم نيست ، براى اينكه فعلا قدرت در دست ما است ، و در هرحال برايشان تسلط داريم ، پس چه بهتر همان عذاب قبلى را در حق ايشان اجراء نموده فرزندانشان را كشته و زنانشان را زنده نگهداريم . و اين جواب خوددليل روشنى است بر اينكه قوم فرعون از او خواستند تا موسى و قومش را بكشد، زيرا اگر پيشنهاد ايشان چيز ديگرى غير از كشتن بود جمله (و انا فوقهم قاهرون ) آن موقعيتى را كه مى بايست داشته باشد نمى داشت .
در آيه 61 سوره انعام مى خوانيم و هو القاهر فوق عباده : او بر فراز بندگان قاهر استو حتى فرعون هنگامى كه مى خواست قدرت و قوت خود را نشان بدهد مى گفت و انافوقهم قاهرون : من بر فراز آنها قاهرم .