فواتح سور

فواتح سُوَر یا حروف نور یا حروف مقطّعه
ن (نون)- ق (قاف)- ص (صاد)- طه (طا،ها)- حم (حا، میم)- یس (یا، سین)- طس (طا، سین)- طسم (طا، سین، میم)- الر (الف، لام، را)- الم (الف، لام، میم)- المر (الف، لام، میم، را)- المص (الف، لام، میم، صاد)- کهیعص (کاف، ها، یا، عین، صاد)- حم عسق (حا، میم، عین، سین، قاف).

اين يكى از وجوهى است كه در معناى حروف مقطعه ذكر كرده اند و ليكن علاوه بر اين كه هيچ دليلى بر اين وجه نيست ، اين اشكال هم بر آن وارد است ، كه با خود آيه شريفه منطبق نيست ، چون بنا براين وجه ، غير از فواتح سور بايد تمامى قرآن متشابه باشد،و خداى تعالى هم در آيه مورد بحث كسانى را كه از متشابهات قرآن پيروى مى كنند مذمت نموده ، و آن را از انحراف قلب دانسته ، نتيجه اين مى شود كه مردم موظف باشند هيچ يك ازآيات قرآن را پيروى نكنند، با اين كه در تعداد زيادى از آيات ، مردم را به پيروى ازقرآن واداشته و ستوده ، و بلكه آن را از واجب ترين واجبات شمرده ، مانند آيه (واتبعواالنور الذى انزل معه ) و آيات ديگر.

معنی کلمه فواتح سور در دانشنامه آزاد فارسی

رجوع شود به:حروف مقطعه

معنی کلمه فواتح سور در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] فواتح سور، آیات آغازگر سوره ها، و دسته بندی محتوایی آن ها است.
یکی از مباحث مهمی که قرآن پژوهان از دیرباز به آن پرداخته اند، فواتح سور و چگونگی آغاز سوره ها است. سوره های قرآن کریم با ده گونه تعبیر و بیان آغاز شده اند که قرآن پژوهان با عنوان «فواتح سور» از آن ها یاد می کنند.
← انواع فواتح سور
ابن ابی الاصبع کتاب مستقلی درباره فواتح سور به نام الخواطر السوانح فی اسرار الفواتح نگاشته و سیوطی گزیده ای از آن را در الاتقان آورده است.