معنی کلمه فاطمه دختر امام حسن در دانشنامه اسلامی
امام صادق (ع) درباره مادربزرگش ام عبدالله: کانت صدیقة لم یدرک فی آل الحسن مثلها. ترجمه: ام عبدالله صدیقه بود و در خاندان امام حسن (ع) مانند نداشت.
کنیه او ام محمد، ام عبدالله یا ام عبده و لقبش (در حدیثی) صدیقه است. در روایتی، جابر می گوید نام مادران ائمه را در صحیفه فاطمه دیده است. در این روایت، او ام عبدالله دختر حسن بن علی بن ابی طالب را مادر امام باقر می داند.
[ویکی اهل البیت] فاطمه، دختر امام حسن علیه السلام (متوفی قرن 1 ه) و همسر امام سجاد علیه السلام و مادر امام محمد باقر علیه السلام و برادرانش حسن و حسین و عبد الله باهر است.فاطمه یکی از بانوان علوی، هاشمی از شجره طیبه رسالت و با شرافت و حیا و عفت و صاحب کراماتی است امام باقر علیه السلام درباره اش فرمود: «کانت امی قاعدة عند جدار فتصدع الجدار و سمعنا هدة شدیدة فقالت بیدها: لا و حق المصطفی ما أذن الله لک فی السقوط، فبقی معلقا فی الجو حتی جازنة، فتصدق ابی عنها بمائة دینار.»
مادرم در کنار دیواری نشسته بود، صدای شدیدی از دیوار به گوش رسید و می خواست فرو ریزد .در آن هنگام مادرم با دستش اشاره کرد و گفت: نه، به حق پیامبر (فرو مریز)، خداوند به تو اجازه نمی دهد که فرو ریزی.و دیوار در هوا معلق ماند تا او کنار رفت.پدرم برای او صد دینار صدقه داد.
امام صادق علیه السلام درباره اش فرمود: «کانت صدیقة لم تدرک فی آل الحسن امراة مثلها» بانویی راستگو و درستکار بود، زنی همپایه او در خاندان امام حسن علیه السلام نبوده است .
فاطمه شاهد همه ظلمها و مصیبتهای وارد شده بر اهل بیت بود و با صبر و بردباری، بیماری و شکنجه های همسرش، شهادت عزیزان و اسارت زنها و بچه ها و حقارتها و توهینها را ضمن حفظ حجاب متحمل شد.
وی به همراه همسرش امام زین العابدین علیه السلام و فرزندش محمد باقر علیه السلام همراه عموی بزرگوارش امام حسین علیه السلام رهسپار کربلا شد و پس از آن در سلک اسیران به شام رفت و درکلیه مصائب با سایر اهل بیت علیه السلام سهیم بود.
معاونت پژوهش مرکز حوزه های علمیه خواهران، بانوان عالمه و آثار آنها
[ویکی شیعه] فاطمه دختر امام حسن(ع). فاطمه دختر حسن بن علی، همسر امام سجاد (ع)، مادر امام باقر (ع) و از اسیران کربلا است.
امام صادق (ع) درباره مادربزرگش ام عبدالله: کانت صدیقة لم یدرک فی آل الحسن مثلها. ترجمه: ام عبدالله صدیقه بود و در خاندان امام حسن (ع) مانند نداشت.
کنیه او ام محمد، ام عبدالله یا ام عبده و لقبش (در حدیثی) صدیقه است. در روایتی، جابر می گوید نام مادران ائمه را در صحیفه فاطمه دیده است. در این روایت، او ام عبدالله دختر حسن بن علی بن ابی طالب را مادر امام باقر(ع) می داند.