غلامحسین خان. [ غ ُ ح ُ س َ ] ( اِخ ) او راست کتاب «ریاض السلاطین » در تاریخ بنگاله که به زبان فارسی به سال 1195 تألیف کرده است. ( از قاموس الاعلام ترکی ج 5 ص 3283 ). غلامحسین خان. [ غ ُ ح ُ س َ ] ( اِخ ) افضل الملک مشهور به ادیب کرمانی از شعرای قرن چهاردهم هجری قمری است. رجوع به نامه فرهنگیان تألیف عبرت نائینی نسخه خطی کتابخانه مجلس شود. غلامحسین خان. [ غ ُ ح ُ س َ ] ( اِخ )طباطبائی. او یکی از امرا و سادات و شعرای هندوستان بود. به سال 1194 کتاب سیرالمتأخرین را نوشته است که به زبانهای فرانسوی و انگلیسی ترجمه شده و منظومه ای نیز به نام بشائر الامامه دارد. ( از قاموس الاعلام ترکی ج 5 ص 3283 ). در اعلام المنجد آمده : غلامسحین خان مورخ هندی است. به سال 1728م. متولد شد. کتاب «سیرالمتأخرین » او شامل تاریخ هند از 1707 تا 1781 م. است.
جملاتی از کاربرد کلمه غلامحسین خان
آقاخان بختیار در سال ۱۲۹۰ در منطقه بختیاری زاده شد. وی فرزند غلامحسین خان سردار محتشم بود که در اواخر سلطنت قاجاریه، دو دوره وزارت جنگ ایران را برعهده داشت. آقاخان تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در ایران انجام داد، سپس در سال ۱۳۰۹ برای ادامه تحصیل به انگلستان مهاجرت کرد و مدت ۷ سال در دانشگاه کمبریج تحصیل نمود. بختیار دانشآموخته کارشناسی اقتصاد و کارشناسی ارشد مهندسی نفت است. وی در ۱۳۱۵ از اروپا به تهران مراجعت نمود. ابتدا در شرکت نفت ایران و انگلیس استخدام شد، سپس به بانک ملی ایران رفت و سرانجام در بانک رهنی ایران، رئیس بازرسی گردید.
سلطان محمدخان سردار اشجع، فرزند امامقلی خان حاجی ایلخانی بود، که در سال ۱۲۴۱ در منطقه بختیاری زاده شد. پدر، عمو و عموزادگان وی از با نفوذترین خوانین بختیاری در دوران قاجار محسوب میشوند. وی برادر کوچکتر غلامحسین خان سالار محتشم بود. سردار اشجع چندین برادر ناتنی نیز داشت، که شناخته شدهترین آنها لطفعلی خان امیر مفخم و نصیر خان سردار جنگ بودند. از عموزادگان وی نیز میتوان به علیقلی خان سردار اسعد و نجفقلیخان صمصامالسلطنه اشاره کرد.
توشهر، روستایی از توابع بخش احمدی شهرستان حاجیآباد در استان هرمزگان ایران است توشهر با داشتن زمین مزروعی ونخیلات فراوان با مردی با فرهنگ غنی و وحاج غلامحسین میرزاده از مشاهیر ودارای بنای شاخص(قلعه) خاننشین بودن این منطقه از نقاط بارز است.علی خان.فرزاد امیر ابراهیمی وافرادی مانند غلامحسین خان فرزاد توشهر داری امکانات بسیار خوب برای توسعه کشاورزی دارا است.
از غلامحسین خان سردار اشجع پسران زیادی باقی ماند. آقاخان بختیار بزرگترین پسر وی بود، که بعدها در کابینهٔ منوچهر اقبال، به وزارت کار منصوب شد و در دوره پانزدهم مجلس شورای ملی، نیز نماینده شهرکرد بود. آقاخان همچنین در جایگاههایی چون: مدیرعاملی شرکت ملی نفت ایران، بانک مسکن و بانک کشاورزی رسید. از دیگر فرزندان وی که در دوره پهلوی اول و دوم در فضای سیاسی ایران فعالیت داشتند میتوان به عبدالحمید بختیار، عبدالمجید بختیار و ابدال بختیار اشاره کرد.
لطفعلیخان در سال ۱۳۰۹ به ایلخانی بختیاری رسید. او بهمدت ۳ سال، یعنی تا سال ۱۳۱۲ در منصب ریاست ایل بختیاری باقی ماند. پیشتر پدر وی؛ امامقلی خان حاجی ایلخانی و ۴ برادر امیر مفخم، بنامهای: محمدحسین خان سپهدار، غلامحسین خان سالار محتشم، سلطان محمد خان سردار اشجع و نصیر خان سردار جنگ نیز به جایگاه ایلخانی بختیاری رسیده بودند. از این رو خانواده آنها یعنی فرزندان امامقلی خان، به خانواده حاجی ایلخانی شناخته میشوند.
(امامقلی خان اسفندیاری) حاجی ایمان در هنگام مرگ از ۳ همسرش ۶ پسر داشت: ماشاالله خان اسفندیاری-نصرت الله خان اسفندیاری -مهندس ایرج اسفندیاری -غلامعلی خان اسفندیاری -عبدالحسین خان- غلامحسین خان
غلامحسین خان سردار محتشم، در سال ۱۳۲۹ ه.ش در تهران و به مرگ طبیعی درگذشت. از او به عنوان فردی ادیب، شجاع و درستکار یاد میشود.
غلامحسین خان سردار محتشم (زاده ۱۲۴۲ منطقه بختیاری - درگذشته ۱۳۲۹ تهران) فرمانده نظامی و از رجال سیاسی دوره قاجار بود، که پس از انقلاب مشروطه، مصادف با سلطنت احمدشاه قاجار، دو دوره وزارت جنگ را برعهده داشت. وی از سران ایل بختیاری و فرزند امامقلی خان حاجی ایلخانی بود، که همراه با سردار اسعد بختیاری، در فتح تهران و بهقدرت رسیدن مشروطهخواهان، نقشی کلیدی ایفا نمود. از برادران وی میتوان به امیر مفخم بختیاری و نصیر خان سردار جنگ اشاره کرد. آقاخان بختیار (وزیر کار در دولت منوچهر اقبال)، عبدالمجید بختیار (نماینده ادوار ۲۱ و ۲۲ مجلس)، عبدالحمید بختیار (نماینده مجلس نوزدهم) و ابدال بختیار (نماینده مجلس بیستم) از فرزندان غلامحسینخان میباشند.
اولین بخشدار مقتدر اورامانات غلامحسین خان اردلان بوده است که مرکزیت بخش آن، روانسر بوده است. غلامحسین خان فرزند حسین خان و حمیده خانم اردلان بودهاست. مادر وی (حمیده خانم) مالک گل سفید و شهرک ویس القرن بوده است.
طبق نوشته میرزا غلامحسین خان افضل الملک که از نوادگان کریمخان زند بود سال 1248 شمسی مصادف با 1286 قمری رساله ای را در شهر قم نگارش کرد با عنوان (تاریخ و جغرافیای قم) و آن را به اعتمادالسلطنه وزیر دارالتالیف اهدا کرد.