عملته

معنی کلمه عملته در دانشنامه اسلامی

[ویکی الکتاب] معنی عَمِلَتْهُ: آن را انجام داده
ریشه کلمه:
عمل (۳۶۰ بار)ه (۳۵۷۶ بار)

جملاتی از کاربرد کلمه عملته

195) عن على بن الحسن عليه السلام قال جاءرجل الى النبى صلى الله عليه و آله فقال يارسول الله ما من عمل قبيح الا عملته فهل لى من توبهفقال رسول الله صلى الله عليه و آله فهل من والديكم اءحد حىقال اءبى قال فاذهب فبره قال فلما ولى قالرسول الله صلى الله عليه و آله لو كانت اءمه . (مستدركالوسائل ، ج 15، ص 180).
(و ما عملته ايديهم ) - منظور از (عمل ) همانفعل است ، و فرق بين (عمل ) و (فعل ) - به طورى كه راغب گفته - اين است كه: (عمل ) بيشتر اوقات در فعلى استعمال مى شود كه با قصد و اراده انجام شود، و بههمين جهت كارهاى حيوانات و جمادات را به ندرتعمل مى گويند، و باز به همين جهت عمل را به دو وصف (صلاح ) و (فساد) توصيفمى كنند و مى گويند فلان عمل صالح است و آن ديگرى فاسد و صالح ، ولى مطلقفعل را به اين دو صفت توصيف نمى كنند.
و اشتد غضب الله عزوجل على امراه ذات بعل ملات عينها من غير زوجها او غير ذى محرم منهافانها ان فعلت ذلك احبط الله كل عمل عملته فان او طات فراش غيره كان حقا على اللهتعالى ان يحرقها بالنار بعد ان يعذبها فى قبرها.
و آن اينكه : قرآن مى خواهد هم اشاره به ميوه هائى كند كه به دون تغيير مورد استفادهقرار مى گيرد، و هم به انواع غذاهاى مختلفى كه با انجام عملى روى اين ميوه ها به دستمى آيد (در تفسير اول (ما) در جمله ما عملته ايديهم نافيه است و در صورت دومموصوله ).
توضيح جمله : (و ما عملته ايديهم ) در آيه : (لياءكلوا من ثمره و ماعملتهايديهم ...)
آيه بعد هدف آفرينش اين درختان پر بار را چنين بيان ميكند: (غرض اين است كه از ميوهآن بخورند، در حالى كه دست آنها در ساختمان آن كمترين دخالتى نداشته ، آيا شكر خدارا بجا نمى آورند)! (لياكلوا من ثمره و ما عملته ايديهم افلا يشكرون ).
مراد از (منافع ) هر انتفاعى است كه آدمى از مو، كرك ، پشم و پوست حيوان و سايرمنافع آن مى برد. و كلمه (مشارب ) جمع (مشرب ) است كه مصدر ميمى و به معناىمشروب است . و مراد از (مشروب ) شير حيوانات است . و سخن در جمله (افلا يشكرون) همان سخنى است كه : در تفسير جمله (و ما عملته ايديهم افلا يشكرون ) ايرادكرديم .