علامه بحرالعلوم. [ ع َل ْ لا م َ ب َ رُل ْ ع ُ ] ( اِخ ) سیدمحمدمهدی طباطبائی بروجردی. رجوع به بحرالعلوم شود.
معنی کلمه علامه بحرالعلوم در فرهنگ فارسی
سید محمد مهدی طباطبائی بروجردی
جملاتی از کاربرد کلمه علامه بحرالعلوم
او از تشرف يافتگان به ديدار حضرت ولى عصر عليه السلام بود و همانند مقدس اردبيلى ، و علامه بحرالعلوم ، به كسب اين افتخارنائل آمده بود.
نجف جز معنويت و دانش ارمغان ديگرى نيز به سيد بخشيد. ارمغان گرانبهايى كه تاپايان در كنار سيد باقى ماند. اين هديه پرارج محمد ابراهيم كلباسى بود. دانشجوىسخت كوش چرزه در محفل درس علامه بحرالعلوم با اين دانش پژوه پرهيزگار آشنا شد.(1059) و او را از دار گنجينه اسرار خويش ساخت .
استاد يگانه كربلا پس از سالها تدريس و پژوهش و نگارش به سالهاى كهولت گام نهاد. ثمره روزگار دراز دانش اندوزى و نورافشانى آن مرجع گران پايه شاگردان بزرگى چون : علامه بحرالعلوم ، ميرزا محمد مهدى شهرستانى ، سيد على طباطبايى ،شيخ جعفر كاشف الغطا، ميرزاى قمى سيد محسن اعربى ، ملا مهدى نراقى ، حاج محمدلابراهيم كلباسى ، سيد محمد باقر شفتى و بسيارى ديگر بودند كه همگى در شماراختران هميشه فروزان آسمان فقه شيعه جاى گرفتند. (886)
درست به دليل همين فضايل و خصوصيات بوده است كه علامه بحرالعلوم و شيخ اعظمانصارى او را (علامه ) مى خواندند.
محمد گرچه توفيق حضور در مجلس درس پدربزرگش وحيد بهبهانى را نيافت ليكن ازمحضر شاگردان شاخص و برجسته وى بهره برد. علاوه بر پدرش از علامه بحرالعلوم(متوفى 1212 ق ) در نجف بهره جست و از علم و زهد و كرامات توشه هاى آسمانى برگرفت و به افتخار ازدواج با دختر آن عالم گرانقدر نائل آمد. اما توفيق بهره بردن از آن بزرگ ديرى نپاييد و علامه بحرالعلوم هفت سال پس از وفات وحيد بهبهانى ديده از دنيا فروبست . (980)
19- ديوان شعر كه به خطر خود علامه بحرالعلوم مى باشد.
94) علامه بحرالعلوم صاحب فضائل و سرور صاحبان و داراى تجربه است . محققدرعلم معقول (فلسفه ، حكمت ) و علم منقول (فقه و حديث ) است واهل دقت در علم فروع و علم اصول است .
بعد علامه بحرالعلوم خطاب به آنها كرد و گفت : اگردليل و برهان ديگرى داريد بياوريد و يا كسى از بزرگان شما كه اعلم از شما باشددلائل خود را بياورد. يكى از آنها متوجه سيد شد و گفت : ما پيامبرى حضرت موسى رابدين جهت قبول داريم كه داراى كشف و كرامات و معجزات بود. بحرالعلوم گفت : آيا شمامعجزات او را به چشم خود ديديد؟
4 - (على بن حمزه كسايى ) او شيعه مى باشد و قرآن را بر شيوخ شيعه خوانده استاز قبيل حمزه و ابان بن تغلب ، و حمزه نيز بر امام صادق - عليه السلام - خوانده است واو در سال 189 در شهر رى ، و به قولى در طوس از دنيا رفته است . در الكنى والالقاب مى گويد: علامه بحرالعلوم فرموده است : او قرائت خود را از حمزة بن حبيب زياتاخذ كرد. ابتدا مردم را با قرائت حمزه تعليم مى داد و بعد براى خودش قرائتى اختيارنمود. ابن نديم در فهرست (36)، تاريخ وفات او را 179 ذكر نموده ، ولى تاءسيسالشيعه ، 189 را بيان كرده است . چنانكه در بالانقل گرديد. او معلم قرائت قرآن بوده است .
از يكى از علما شنيدم كه فرهاد ميرزا روزى به مرحوم علامه بحرالعلوم گفت : اشعارعربى به شيرينى اشعار فارسى نيست ، و به شيرينى اشعار فارسى در ميان اشعارعربى پيدا نمى شود از باب مثال ببينيد اين شعر فارسى چقدر مختصر و زيبا و مناسب است