طشک
معنی کلمه طشک در فرهنگ فارسی
معنی کلمه طشک در دانشنامه آزاد فارسی
طَشْک
دریاچۀ فصلی در استان فارس، غرب شهرستان نی ریز. این دریاچه در ۵ کیلومتری جنوب آباده طشک و ۲۰ کیلومتری جنوب شرقی ارسنجان قرار دارد. طول آن ۴۵ کیلومتر، مساحتش ۴۴۰ کیلومتر مربع، و ارتفاع سطح آب آن ۱,۵۵۸ متر است. آب این دریاچه بسیار شور است و در تابستان ها سطح آن را پوسته ای از نمک می پوشاند. در بارندگی های فوق العاده، از گوشۀ جنوب غربی به دریاچۀ بختگان متصل می شود و دریاچۀ پهناوری را تشکیل می دهد. جزایر کوچکی به نام نرگس و گنبان در این دریاچه دیده می شود که دریاچۀ نرگس نام دارد.
جملاتی از کاربرد کلمه طشک
برپایهٔ دستور العمل تقسیمبندی حوضههای ایران، حوضهٔ آبریز طشک، بختگان و مهارلو به زیرحوضههای زیر تقسیم میشود:
بنابر سرشماری مرکز آمار ایران، جمعیت شهر آباده طشک در سال ۱۳۹۵ برابر با ۷٬۳۷۹ تن بودهاست.
ده زیر، روستایی در دهستان آباده طشک بخش مرکزی شهرستان بختگان در استان فارس ایران است.
سپس با احداث سد سیوند بر روی رود سیوند در تنگه بلاغی، سیلابهای رودخانه «سیوند» هم به رود کُر نرسید و در نتیجه به این دریاچه نیز آبی وارد نشد. به نظر کارشناسان، وجود سه سد درودزن، سیوند و ملاصدرا در بالادست دریاچههای طشک و بختگان بر روی رودخانههای کُر و سیوند که منبع اصلی تأمین آب این دریاچههاست، موجب خشک شدن آنها شدهاست.
پارک ملی بختگان با وسعت بیش از ۳۰۰ هزار هکتار در فاصله ۱۵ کیلومتری آباده طشک واقع شده و متشکل از دریاچه بختگان و جزیره نرگس است که با پوشش گیاهی متنوع و گونههای متفاوت جانوری و پرندگان مهاجر از جمله فلامینگو، پلیکان، درنا، اردک و غاز وحشی مکانی مناسب جهت بازدید گردشگران میباشد.
به دنبال این رویداد، پیوستگی میان دریاچهٔ طشک و دریاچهٔ بختگان از میان رفت. از میان رفتن این پیوستگی، سبب شده که روند خشک شدن دریاچهٔ طشک شتاب زیادی بگیرد. هماکنون نیز شوری دریاچهٔ طشک به ۱٬۲۰۰ واحد رسیده که حدود ۴ برابر سالهای گذشتهاست.
ساختن سد درودزن سبب کاهش ورودی آب رودخانه کُر به دریاچه طشک شدهبود. در نتیجه، ورودی آب به این دریاچه به سیلابهای منطقه (آباده طشک، خیر، نیریز، خرامه و ارسنجان) محدود شدهبود.
به جز رودخانه کر که از جنوب سلطانشهر گذشته آبهای حاصل از زهکشها که به کانال معروف به جهاد ریخته از شمال سلطانشهر گذشته و به دریاچه طشک و بختگان سرازیر میشود که اکنون آبهای زهکش جهاد در تالاب کمجان جمع شده و تالابی زیبا را ساخته که بسیار دیدنی است این تالاب در شمال غربی سلطانشهر واقع است.
مرمریت (شرکت سنبله افرا) یک اندیس مصالح ساختمانی است که در حوالی شهر آباده طشک استان فارس قرار دارد و مادهٔ معدنی موجود در آن، مرمریت است. سنگ میزبان این اندیس فوق بازیک است و دیرینگی آن به دوران کرتاسه میرسد.
به دنبال رونق بازار صادرات انجیر خشک از نیمه دهه ۸۰ به این سو، انجیر مرزهای جغرافیایی شهرستان استهبان را درنوردید و ابتدا عملیات کاشت آن در شهرهای همجوار و سپس در دیگر شهرهای استان فارس و کشور رواج یافت. نی ریز، آباده طشک، خرامه، داراب، فسا، کازرون و میمند از جمله تولیدکنندگان این گونه در استان فارس هستند.