صورت فلکی جوزا

معنی کلمه صورت فلکی جوزا در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] جوزا (جوزاء، در فارسی : دو پیکر)، از صورت های فلکی نیم کره شمالی آسمان و سومین برج از برج های دوازده گانه است.
این صورت فلکی از دیرباز، در تمدن های گوناگون به شکل دو مرد جوان یا دو کودک ایستاده و دست در گردن یکدیگر نهاده یا سوار بر اسب و گاه به شکل دو طاووس وصف و تصویر شده است . (تصویر ۱). کلدانیها و فنیقیها جوزا را به صورت دو کودک تصویر می کردند که ارابه ران و بزغاله هایش را تعقیب می کنند.
جوزا در یونان باستان
در برخی اسطوره های یونان باستان ، این دو کودک پسران خدایانی به نام لدا و زئوس بودند و به نقل برخی دیگر، خدایی به نام آپولو از آن ها حمایت می کرد، چنان که در برخی نقشه های ستاره ای قدیم این دو با آپولو و هرکول ترسیم شده اند. در برخی اسطوره ها، که این دو به صورت دو جوان وصف شده اند، پولوکس (در یونانی باستان : پولوکز، یکی از آنها) فنا ناپذیر است و به تناوب ، جایگاه آسمانی خود را با برادرش کاستور عوض می کند. بنابر اسطوره های یونانی و رومی ، زئوس به پاس عشق و محبت فراوان این دو برادر به هم ، آنها را در آسمان کنار هم قرار داد. تصویر این صورت فلکی به صورت دو پسر یا دو مرد جوان یا دو اسب سوار در کنار هم بر سکه های یونان و روم باستان نقش بسته است .
جوزا در هند باستان
جوزا را در هند باستان آشوینز، به معنای مردان اسب سوار، می نامیدند. یونانیها این صورت فلکی را با نام   )Didymoiبه معنای دوقلوها) می شناختند که بعدها به صورت Gemini، به همین معنی ، به لاتینی راه یافت .
وجه تسمیه جوزا
...

جملاتی از کاربرد کلمه صورت فلکی جوزا

دوهزارسال‌پیش این برج، بیشتر از زمینه صورت فلکی سرطان (خرچنگ) می‌گذشت و به همین نام باقی ماند؛ ولی امروزه از زمینه صورت فلکی جوزا (دوپیکر) می‌گذرد.
دو هزار سال پیش این برج، بیشتر از زمینه صورت فلکی جوزا (دوپیکر) می‌گذشت و به همین نام باقی ماند؛ ولی امروزه از زمینه صورت فلکی ثور (گاو) می‌گذرد.