صحرای ترکمن

معنی کلمه صحرای ترکمن در لغت نامه دهخدا

صحرای ترکمن. [ ص َ ی ِ ت ُ ک َ م َ ] ( اِخ ) جلگه مسطح صافی است و دو رود بزرگ اترک و گرگان از آن گذشته و ازجنوب بقراسو محدود میشود. بستر این سه رود قریب پنج یا شش متر پست تر از سطح صحراست. صحرای ترکمن بعرض 50 و طول 120 کیلومتر و تقریباً مسطح و نشیب کمی بطرف مغرب دارد و در آن هیچ ناهمواری و برجستگی جز بعضی تپه های مصنوعی دستی مانند اتنون تپه ( تپه طلا ) و تخماق تپه دیده نمیشود. سابقاً که سطح بحر خزر بالاتر بوده این صحرا را آب گرفته و رودهای اترک و غیره رسوبات خفیفی در این قسمت ( ایجاد کرده ) و سنگهای درشت تر رادر قسمتهای علیا قرار داده ، ولی بعدها در موقعی که سطح بحر خزر کم کم پست شده رودها در رسوباتی که قبلا آورده بودند برای خود مجرایی تشکیل داده و فعلا در آن حرکت می کنند. ( جغرافیای سیاسی مسعود کیهان ص 306 ).

معنی کلمه صحرای ترکمن در فرهنگ فارسی

جلکه هموار صافی است و دو رود بزرگ اترک و گرگان از آن میگذرند . این صحرا از جانب جنوب برود قراسو محدود میشود .بستر سه رود مذکور قریب ۵ یا ۶ متر پست تر از سطح صحراست . صحرای ترکن بطول ۱۲٠ و بعرض ۵٠ کیلومتر و تقریبا مسطح است .و نشیب کمی بطرف مغرب دارد.

جملاتی از کاربرد کلمه صحرای ترکمن

۱- رود گرگان: مهم‌ترین رود صحرای ترکمن است که از کوه آلاداغ (حوالی بجنورد) سرچشمه می‌گیرد و در جهت شرق به غرب جریان یافته، در مسیر خود تا شرق منطقه گوکلان (از مناطق کوهستانی گنبد) با عمق نسبتاً زیاد عبور می‌کند، سپس وارد دشت گرگان شده، از شهرهای گنبدکاووس و آق‌قلا عبور کرده پس از طی حدود ۳۰۰ کیلومتر در حوالی خواجه‌نفس از توابع بندرترکمن به دریای خزر می‌ریزد.