شیکوکو
معنی کلمه شیکوکو در دانشنامه عمومی
شیکوکو با مساحت ۱۸۸۰۰ کیلومتر مربع ( تقریباً ۲۲۵ کیلومتر طول و ۵۰ تا ۱۵۰ کیلومتر عرض ) و ۳٫۸ میلیون نفر جمعیت، پس از هونشو، هوکایدو و کیوشو کوچکترین جزیره در میان جزایر اصلی ژاپن است، اما بسیار بزرگتر از اوکیناوا است. اوکیناوا مجموعه ای از جزایر است که گاه به عنوان پنجمین «جزیره» بزرگ ژاپن دسته بندی می شوند.
نام شیکوکو در ژاپنی به معنی «چهار ولایت» است ( قابل مقایسه با چهارمحال در ایران ) که به چهار استان قدیمی این جزیره یعنی آوا، توسا، سانوکی و ایو اشاره دارد.
بیشتر چشم انداز جزیره کوهستانی است و جمعیت در مناطق شهری در دشت های باریک در امتداد ساحل متمرکز شده است. شهرهای مهم و مراکز صنعتی ماتسویاما، تاکاماتسو، کوچی و توکوشیما هستند. شیکوکو توسط سه پل چنددهانه ایِ ساخته شده در اواخر قرن بیستم به هونشو متصل می شود: پل اوناروتو در شرق ( از طریق جزیره آواجی و پل تنگه آکاشی ) ، پل بزرگ ستو در منطقه شمال شرقی - مرکزی، و پل تنگه کوروشیما در بخش شمال غربی - مرکزی.
شیکوکو بین دریای داخلی ستو و اقیانوس آرام، در جنوب هونشو و شمال شرقی کیوشو قرار دارد. بخش بزرگی از جزیره شیکوکو ناهموار، کوهستانی و کم جمعیت است.
این جزیره از نظر اداری به چهار استان تقسیم می شود: اِهیمه، کاگاوا، کوچی و توکوشیما. مرکز این استان ها به ترتیب ماتسویاما، تاکاماتسو، کوچی و توکوشیما است.
بلندترین قله آن کوه ایشیزوچی ( ۱۹۸۲ متر ) در جنوب شهر سایجو واقع شده است.
شیکوکو برخلاف سه جزیره اصلی دیگر ژاپن، هیچ آتشفشانی ندارد. رودخانه های اصلی آن عبارتند از شیمانتو به طول ۱۹۶ کیلومتر است که بیشتر از شمال به جنوب جریان دارد و به شهر ناکامورا در ساحل جنوبی می رسد؛ و یوشینو به طول ۱۹۴ کیلومتر که از غرب به شرق می گذرد تا به شهر توکوشیما می رسد.
کشاورزی در شمال شیکوکو رایج تر است. برنج، جو، گندم و نارنگی از جمله محصولات عمده هستند. ماهیگیری به خوبی توسعه یافته است و نمک از تبخیر آب دریا تولید می شود. صنایع شیکوکو نفت، فلزات غیر آهنی، منسوجات، خمیر چوب و کاغذ تولید می کنند.
در میان بازدیدکنندگان از این جزیره، شیکوکو بیشتر به خاطر وجود یک مسیر زیارتی تقریباً ۱۲۰۰ کیلومتری معروف است که دورتادور جزیره را می پیماید. این مسیر که به نام «شیکوکو هنرو» معروف است ۸۸ معبد را به هم متصل می کند. این معابد مکان هایی هستند که راهب بزرگ بودایی کوکای ( که پس از مرگ به نام کوبو دایشی شناخته می شود ) در قرن ۹ در آن ها به سر می بُرد. امروزه این مسیر بیشتر در امتداد جاده ها قرار گرفته و تنها شمار بسیار کمی از زائران آن را پیاده می روند. بیشتر زائران از ترکیبی از قطار، خودرو، اتوبوس و ( گاهی ) دوچرخه استفاده می کنند.
شیکوکو (سگ). سگ شیکوکو ( انگلیسی: Shikoku dog ) یکی از انواع سگ ژاپنی است.
معنی کلمه شیکوکو در دانشنامه آزاد فارسی
کوچک ترین جزیره از چهار جزیرۀ اصلی ژاپن، در جنوب هونشو، در شرق کیوشو، با ۱۸,۸۰۰ کیلومتر مربع مساحت و ۴,۱۸۳,۰۰۰ نفر جمعیت (۱۹۹۵). چهار استان کاگاوا، توکوشیما، اهیمه، و کوچی را در خود جا داده است. شهرهای بزرگ آن عبارت اند از ماتسویاما و تاکاماتسو. تراکم جمعیت بیشتر در جلگه های کوچک ساحلی در مقابل دریای درون بومی است. شیکوکو دارای آب و هوای معتدل، اما همواره با طوفان های شدید دریایی و بارندگی های سنگین تابستانی روبه رو است. میزان بارش سالانه در جنوب به ۲۶۶ سانتی متر می رسد. قلۀ ایشی زوچی، با ۱,۹۸۰ متر ارتفاع، مرتفع ترین نقطۀ آن است. جزیرۀ شیکوکو از لحاظ منابع کانی فقیر است و کارخانه های بزرگ ندارد. پلی معلق بر فراز گرداب ناروتو، در سِتو نایکای (دریای درون بومی) شیکوکو را به جزیرۀ آواجی شیما متصل کرده است.
جملاتی از کاربرد کلمه شیکوکو
در سال ۱۵۸۵ (تنشو ۱۳)، زمانی که تویوتومی هیدهیوشی اقدام به حمله به شیکوکو کرد، خرد خود را به عنوان یک ژنرال نشان داد. چوسوکابه موتوچیکا دشمن را به قلعه سانوکی اوئدا (讃岐植田城) (ولایت سانوکی امروزی، استان کاگاوا) هدایت کرد، اما مقر فرماندهی خود را در ولایت آوا (استان توکوشیما کنونی) قرار داد و در حال برنامهریزی یک حمله و شبیخون شبانه بود.
جزیره آواجی به واسطه تنگه آکاشی از هونشو و توسط تنگه ناروتو از شیکوکو جدا شده است. از سال ۱۹۹۸ میلادی این جزیره توسط پل آکاشی کای کیو که دارای بزرگترین دهانه مرکزی در بین پلهای معلق جهان است، به کوبه در جزیره هونشو مرتبط شده است. همچنین پل معلق دیگری به نام اوناروتو سوی دیگر جزیره را به جزیره شیکوکو متصل میکند. میان این دو پل در جزیره آواجی بزرگراهی ساخته شده که دو سوی جزیره را به هم متصل میکند.
ارتش هیدهیوشی به سه نیرو تقسیم شد. گروه اول، تحت هدایت تویوتومی هیدهناگا و تویوتومی هیدهتسوگو، متشکل از ۶۰٬۰۰۰ مرد بود و به ولایت آوا و ولایت توسا حمله کرد و از طریق جزیره آکاشی آکاشی، هیوگو به شیکوکو نزدیک شد. نیروی دوم توسط اوکیتا هیدهایه هدایت شد، که ۲۳۰۰۰ مرد را علیه ولایت سانوکی رهبری کرد. نیروی حمله نهایی شامل ۳۰٬۰۰۰ نفر بود و با هدایت «دو رودخانه موری» ،کوبایاکاوا تاکاکاگه و کیکاوا موتوهارو به ولایت ایو پیشروی کردند.
رود یوشینو (ژاپنی: 吉野川) رودی در جزیرهٔ شیکوکو، ژاپن است که با ۱۹۴ کیلومتر درازا و حوضهٔ آبخیز ۳۷۵۰ کیلومتر مربعی به عنوان یکی از بزرگترین رودهای ژاپن شناخته میشود.
حمله به شیکوکو (به ژاپنی: 四国攻め)، تسخیر شیکوکو (به ژاپنی: 四国征伐)، به جریاناتی اشاره دارد که سرانجام در سال ۱۵۸۵ منجر به تسخیر شیکوکو در حمله شیکوکو (۱۵۸۵) به دست تویوتومی هیدهیوشی شد. مقدمات حمله به شیکوکو چند سال قبل توسط اودا نوبوناگا، جنگ سالار قدرتمند دوره سنگوکو فراهم شده بود اما با مرگ نوبوناگا در سال ۱۵۸۲ در حادثه معبد هوننو این حمله متوقف ماند.
جوکو نینومیا (به ژاپنی: 宮城光) (زاده ۲۷ ژانویه ۱۹۵۴ در یاواتاهما، شیکوکو، ژاپن) رزمیکار ژاپنی و بنیانگذار و رئیس سبک انشین کاراته است. او در شهر دنور در ایالت کلرادو، آمریکا محل دفتر اصلی انشین اقامت دارد.
استان توکوشیما یکی از استانهای کشور ژاپن است که در جزیره شیکوکو قرار گرفتهاست. مساحت آن ۴۱۴۴ کیلومتر مربع میباشد. جمعیت این استان در سال ۲۰۰۱ بیش از ۸۲۴۰۰۰ نفر برآورد شدهاست.
کشور ژاپن در شرق آسیا قرار دارد و با دریایی به همین نام (دریای ژاپن) از ساحل شرقی قارهٔ آسیا جدا شده است. روسیه، چین و شبهجزیرهٔ کره نزدیکترین کشورها به ژاپن هستند. مجمعالجزایر ژاپن از چیزی بیش از ۶۸۰۰ جزیره تشکیل شده است. بیشتر این جزایر بسیار کوچکند و تنها ۳۴۰ جزیره بیش از یک کیلومتر مربع وسعت دارند. ۹۸٪ مساحت ژاپن از چهار جزیره به نامهای هوکایدو، هونشو، شیکوکو و کیوشو تشکیل شده است. یوکوهاما و کوبه از مهمترین بندرهای ژاپن هستند.
تاکاماتسو شهری است در کشور ژاپن. این شهر مرکز استان کاگاوا است و در جزیره شیکوکو قرار گرفته است.
حمله شیکوکو (به ژاپنی: 四国平定 しこくへいてい) به حملهٔ تویوتومی هیدهیوشی در سال ۱۵۸۵ میلادی به شیکوکو، کوچکترین جزیره از از چهار جزیرهٔ اصلی ژاپن که تحت تسلط چوسوکابه موتوچیکا بود، گفته میشود. این حمله منجر به تصرف این قسمت از ژاپن توسط او شد. تویوتومی هیدهناگا، برادر کوچکتر هیدهیوشی، ۴۰۰۰۰ سرباز را به محاصره قلعه ایچینومیا اختصاص داد. پس از حمله اولیه به آن، آنها برای از بین بردن منبع آب قلعه اقدام کردند. با توجه به اینکه تعداد سربازان درون قلعه بیش از حد بود و فاقد منبع آب بودند، قلعه تسلیم تویوتومی شد. با تسلیم قلعه، چوسوکابه موتوچیکا خودش تسلیم شد. نبرد در اطراف قلعه قسمت اصلی کارزار بود.