شیعیان افغانستان

معنی کلمه شیعیان افغانستان در دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] شیعیان افغانستان اثر محمد عزیز بختیاری با راهنمایی محمود تقی زاده داوری، کتابی است پیرامون ویژگی های تاریخی، جمعیّتی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی شیعیان افغانستان که به زبان فارسی و در سال 1385ش نوشته شده است.
نویسنده معتقد است نگارش و انتشار کتب سیاسی و تاریخی، پاسخی طبیعی به نیازهای مبرم جامعه تشیع افغانستان و امری لازم و ضروری بوده ولی در این زمینه، آثار علمی و آکادمیک، بسیار اندک است و لذا هدف نویسنده در اثر حاضر، پاسخی در حد توان به این نیاز می باشد .
کتاب با مقدمه آقای داوری آغاز و مطالب در نه فصل، تنظیم شده است.
در این تحقیق، از اکثر کتاب ها، مجلات و نشریاتی که درباره افغانستان و شیعیان ساکن این سرزمین نگاشته شده و اکنون در دسترس قرار دارند، استفاده شده است. نویسنده در این پژوهش، به اسناد و مدارک موجود، که اطلاعات بسیاری از آن ها کهنه یا تکراری است، اکتفا نکرده، بلکه خود به مناطق مختلف افغانستان سفر کرده و وضعیت شیعیان این سرزمین را از نزدیک دیده و بررسی کرده است .
از آنجا که مطالعه همه مناطق شیعه نشین افغانستان، با توجه به وسعت مناطق شیعی، کاری دشوار و پرهزینه است، چند حوزه عمده فرهنگی اهل تشیع، کانون مطالعه قرار گرفته است. این مناطق عبارتند از از شهرهای هرات، کابل، مزار شریف و ولسوالی (فرمانداری) جاغوری، از مناطق هزاره جات . نویسنده در این مناطق، یادداشت هایی از زندگی روزمره مردم، آداب و رسوم و نحوه معیشت آنان برداشته و از مراکز فرهنگی، آموزشی، مذهبی و بهداشتی دیدن کرده است. همچنین در مصاحبه با برخی از شخصیت های مذهبی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی، دیدگاه های آنان را درباره اوضاع و احوال شیعیان این کشور، جویا شده است. افزودن بر این، نویسنده بخش عمده این تحقیق را در افغانستان انجام داده و به طور روزمره با زندگی مردم تحت مطالعه خود، سروکار داشته است .

جملاتی از کاربرد کلمه شیعیان افغانستان

پس از تهاجم سال ۱۴۰۰ طالبان که جمهوری اسلامی افغانستان را سرنگون کرد و امارت اسلامی جایگزین آن شد، احمدعلی رهبر حزب‌الله افغانستان اعلام کرد که حزب او با طالبان مخالف نیست. به گفته وی، دولت جدید به او اطمینان داده بود که شیعیان افغانستان مورد تبعیض قرار نخواهند گرفت. وی همچنین اظهار داشت که جمهوری اسلامی در حفظ ثبات و امنیت افغانستان شکست خورده‌است و امارت اسلامی وضعیت امنیتی را بهبود خواهد بخشید.
سرکوب اقلیت شیعه هم روابط ایران و طالبان را تیره‌تر کرد. در سال ۲۰۱۵ با ظهور شاخه افغانستان دولت اسلامی، هیاتی از رهبران طالبان به تهران سفر کرد. در همان سال سلیمانی نیز از افغانستان دیدار کرد و به توافقات متعددی با رهبران طالبان رسید که از جمله آنها جلوگیری از ایجاد پایگاه‌های آمریکا در نزدیکی مرز ایران، توقف قاچاق مواد مخدر از طریق ایران و افزایش میزان حملات به نیروهای آمریکایی در افغانستان و توقف کامل حملات علیه شیعیان افغانستان بود. در مقابل ایران وعده حمایت نامحدود مالی و فنی از طالبان را داد. ایران قول داد لشکر فاطمیون از سوریه به افغانستان برنگردد.
به دنبال تهدید به تخریب حرم‎ها به ویژه حرم زینب، گروه‎های زیادی از شیعیان سوریه و کشورهای دیگر به ویژه ایران، عراق، لبنان و افغانستان برای دفاع از حرم‎ها و اماکن زیارتی عازم سوریه شدند. گردان ابوالفضل العباس که بعدها به تیپ ارتقا یافت شامل رزمندگان عراقی و لبنانی بود. تیپ فاطمیون که بعدها به لشکر ارتقا یافت متشکل از شیعیان افغانستان است که با هدف دفاع از اماکن زیارتی به سوریه اعزام شدند.
احترام این بارگاه نزد شیعیان افغانستان محفوظ است. به‌ویژه آن‌که اکنون محل تجمعی برای عبادت پروردگار شده است.
قاسم سلیمانی لشکر فاطمیون را به منظور دفاع از حکومت بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه، تأسیس کرد. به نوشته ایسنا این لشکر در بازپس‌گیری شهر قصیر نقش داشت. لشکر فاطمیون یک نیروی شبه نظامی وابسته به سپاه قدس و متشکل از شیعیان افغانستان است، این لشکر متشکل از «داوطلبان» افغانستانی است که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی آن‌ها را برای اعزام به سوریه و جنگیدن در کنار نیروهای بشار اسد علیه مخالفانش بسیج کرده است.
شیعیان افغانستان از سال‌های دور و جدایی افغانستان از ایران به دلایل مختلف و به‌خصوص مذهب همواره در معرض خطر و تهدید بوده‌اند.[نیازمند منبع]