شهر کفل

معنی کلمه شهر کفل در دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] این شهر که در فاصله 35 کیلومتری شمال شرق کوفه و در مسیر بزرگراه نجف - بغداد قرار دارد شهر کوچکی است و نام خود را از قبر حضرت ذی الکفل علیه السلام که یکی از بزرگان پیامبران بنی اسرائیل است و در این شهر مدفون شده، برگرفته است.
نام این پیامبر حزقیل یا حزقیال است و به علت آن که کفالت قوم یهود را در دوران اسارت در بابل به عهده داشت بدین نام معروف گردید. این پیامبر نزد قوم یهود از مقام والایی برخوردار است؛ زیرا توانست تورات حضرت موسی علیه السلام را پس از آتش گرفتن هیکل حضرت سلیمان علیه السلام در اورشلیم از سوی بخت نصر، مجدداً بازنویسی کند.
تا سالهای پیش از دهه پنجاه میلادی هر ساله در ماه حزیران، هزاران یهودی برای زیارت آرامگاه او به این شهر کوچک می آمدند و به مدت یک هفته مراسم مذهبی انجام می دادند. ساختمان آرامگاه از دوران مغول است و دارای گنبدی است مخروطی و کنگره دار. در قسمتی از آرامگاه، مسجدی کهن با گلدسته ای برافراشته از همان دوران وجود دارد. در گوشه و کنار این آرامگاه، قبور بسیاری از بزرگان یهود دیده می شود.
در مدخل جنوبی شهر و در میان نخلستان ها، آرامگاه رُشَید هَجَری یکی از یاران و شاگردان با وفای امیرالمؤمنین علی علیه السلام قرار دارد. وی در دوران معاویه به جرم پایداری در دوستی و محبت به امیرالمؤمنین، به دستور او به شهادت رسید.
اماکن زیارتی و سیاحتی عراق، محمدرضا قمی، ص44.

جملاتی از کاربرد کلمه شهر کفل

مرقد رشید یک صحن و حرم با گنبدی فیروزه ای در شهر کفل در جنوب شرقی کشور عراق دارد. روی سنگ نبشته ای تاریخ بنای کنونی ۱۴۱۴ قمری درج شده است.
مقبره منسوب به ذوالکفل در شهر کفل از توابع استان بابل در کشور عراق قرار دارد که یهودیان و مسلمانان آن را زیارت می‌کنند.