شعرای یمانی

معنی کلمه شعرای یمانی در لغت نامه دهخدا

شعرای یمانی. [ ش ِی ِ ی َ ] ( اِخ ) کوکبی است روشن از قدر اول در صورت فلکی کلب اکبر، و آنرا شعرای عَبور نیز نامند. ( از جهان دانش ). آن بزرگ روشن که بر دهان کلب الجبار است او را شعرای یمانی خوانند... و نیز عَبور خوانند ای گذرنده. ( التفهیم ). نام درخشان ترین ثوابت آسمان ماست که در هر ثانیه از 18 تا 22 میل از منظومه شمسی دور میشود و در زمان بطلمیوس رنگ آن چون مریخ سرخ بوده و اینک سپیدی است که به کبودی زند و آنرا شعرای عَبور نیز خوانند. شعری العبور. تشتر. شعری الیمانیه. نهر. ( از یادداشت مؤلف ). ستاره ای است روشن که به طرف جنوب تابد و چون یمن به طرف جنوب غرب واقع است لذا به یمن نسبت کرده اند و بعضی نوشته اند که غروب او بر طرف یمن باشد و بعضی نوشته اند که شعرای یمانی سهیل را گویند و این خطاست. ( از آنندراج ) ( از غیاث اللغات ). و رجوع به شِعْری ̍ شود.

معنی کلمه شعرای یمانی در فرهنگستان زبان و ادب

{Sirius} [نجوم] ستارۀ آلفای کلب اکبر که پرنورترین ستارۀ شب از قدر 1/4ـ است

معنی کلمه شعرای یمانی در دانشنامه آزاد فارسی

شِعْرایِ یَمانی (Sirius)
درخشان ترین ستارۀ آسمان شب در فاصلۀ۸.۶ سال نوری از خورشید، در صورت فلکی کلب اکبر. شِعرایِ یَمانی ستاره ای دوگانه است: شعرای یمانی A ستاره ای سفید با جرم ۲.۳برابر جرم خورشید، قطر ۱.۸برابر قطر خورشید، و درخشندگی واقعی ۲۳ برابر خورشید است و هر ۵۰ سال یک بار بر گرد شعرای یمانی B، که یک کوتولۀ سفید است، مدارپیمایی می کند. شعرای یمانی B ندیمی از قدر هشتم است که گاهی به آن «ندیم تاریک» نیز می گویند. در قرن ۱۹، اخترشناس آلمانی، فریدریش بِسِل، شعرای یمانی B را با توجه به تأثیر گرانشی آن بر حرکت خاص شعرای یمانی A کشف کرد. نام دیگر شعرای یمانی، «کلب جبّار»، به روزگار مصر باستان باز می گردد. در آن زمان، ناخوشایندی فصل داغ تابستان، که به «روزهای سگ» معروف بود، به تأثیر شعرای یمانی نسبت داده می شد که در آغاز این فصل، در مقارنه با خورشید قرار می گرفت. در مصر باستان، نشانۀ تصویری این ستاره به شکل سگ بود و پدیدار شدن مجدد آن در آسمان پگاه نشانی از طغیان سالیانۀ نیل محسوب می شد. شعرای یمانی B نخستین بار در ۱۸۶۲ دیده شد، اما در دهۀ ۱۹۲۰ بود که به منزلۀ نخستین نمونۀ شناسایی شدۀ کوتولۀ سفید شناسایی شد.

معنی کلمه شعرای یمانی در ویکی واژه

ستارۀ آلفای کلب اکبر که پرنورترین ستارۀ شب از قدر ۱/۴ـ است.

جملاتی از کاربرد کلمه شعرای یمانی

معرفة الوقت و القبلة از سلسله بحث‌های تحقیقی و دقیق حسن حسن‌زاده آملی که طی چندین سال در حوزه علمیه قم پیرامون شناخت وقت و قبله، تدریس شده صورت یافته است. از آنجا که شناخت وقت و قبله و آنچه که مربوط به آن است، مبتنی بر شناخت برخی از مسایل هیوی، مانند استدارة ارض، دوایر صغار و عظام، ارتفاع کواکب، انواع ظلّ و ... ، و شناخت برخی از مسایل هندسی مانند رسم مثلثات کروی، تحصیل جیب و جیب تمام، تحصیل ظلّ و ظلِّ تمام و ... ، و شناخت برخی از مسایل علم جغرافیا مانند معرفت طول و عرض بلاد، شناخت نسبت بلاد به مکه و ... ، شناخت طریقة به کارگیری آلات نجومی، مانند اسطرلاب، ربع مجیب، کره، زرقاله؛ قطب نما و ... و شناسایی برخی از کواکب مانند، ستاره قطبی، شعرای یمانی و ... است.