سیروز

سیروز

معنی کلمه سیروز در فرهنگستان زبان و ادب

[پزشکی] ← تشمّع کبدی

معنی کلمه سیروز در دانشنامه عمومی

سیروز یا تشمع کبدی ( به انگلیسی: Cirrhosis ) به التهاب شدید کبد گویند. سیروز از نظر پاتولوژی خصوصیّات معینی دارد که با طیفی از تظاهرات بالینی مشخّص همراه است. پارانشیم کبد یک ضایعهٔ مزمن غیرقابل برگشت را نشان می دهد. این ضایعات ناشی از نکروز سلولهای کبدی، کلاپس شبکه حمایتی رتیکولی ومتعاقباً رسوب بافت همبند، تغییر شکل بستر عروقی و بازسازی ندولی پارانشیم باقی مانده کبد هستند. این روند پاتولوژیک یک مسیر نهایی شایع در انواع بسیاری از آسیبهای کبدی مزمن می باشد.
از دلایل عمده سیروز الکلیسم، بیماری هپاتیت C و سیروز صفراوی است. بیماران سیروتیک همواره با خطر تخریب کامل کبد خود مواجه هستند.
سیروز ممکن است با نارسایی کبدی، واریس عروق مری، انسفالوپاتی کبدی، هایپرتانسیون ورید پورت، آسیت و پریتونیت باکتریال همراه باشد. درمان در موارد پیشرفته با پیوند کبد است. بعد از پیوند کبد موفق هم امکان سیروز وجود دارد درحالیکه مشاهده شده است به دلیل نداشتن علم و عدم آگاهی ، این اتفاق را به ناموفق بودن پیوند مربوط میدانند.

معنی کلمه سیروز در دانشنامه آزاد فارسی

سیروز (cirrhosis)
(یا: تشمع) نوعی بیماری تحلیل برندۀ اعضای بدن، مخصوصاً کبد. ویژگی این بیماری تشکیل بیش از حد بافت همبند است که به ایجاد جوشگاه، آسیب در کبد، و تورم دردناک این عضو می انجامد. بعضی از علل سیروز کبدی عبارت اند از علل عفونی مثل هپاتیت ویروسی، انسداد مزمن مجرای صفراوی مشترک، الکلیسم مزمن، مصرف داروها، بیماری های خونی، نارسایی قلبی، و سوءتغذیه. غالباً بیماری علت دقیقاً مشخصی ندارد. اگر بیماری زود تشخیص داده شود، با درمان علت زمینه ای، پیشرفت سیروز را متوقف می کنند. در غیر این صورت، سیروز به اغما و مرگ منجر می شود.

جملاتی از کاربرد کلمه سیروز

در بیماری فعال کبدی‌مثل هپاتیت یا سیروز به‌دلیل افزایش خطربروز مسمومیت کبدی، مگر در درمان‌بحران هیپرترمی بدخیم نباید مصرف‌شود.
همچنین، این دارو برای درمان سیروز کبدی و پرفشاری ورید باب نیز کاربرد دارد.
داکلاتاسویر تنها در درمان ترکیبی برای درمان عفونت‌های ژنوتیپ ۱، ۳، یا ۴ هپاتیت ث استفاده می‌شود. عواملی که به صورت ترکیبی مورد استفاده قرار می‌گیرند، که شامل سوفوسباویر، ریباویرین و اینترفرون می‌شود، بر اساس ژنوتیپ ویروس، اینکه آیا فرد سیروز دارد و آیا پیوند کبد انجام شده‌است، متفاوت است.
سیروز کبد یک وضعیت خطرناک است که با تغییرات جدی در ساختار کبد و کاهش عملکرد آن همراه است. افرادی که مبتلا به سیروز هستند، نیاز به مداوا دارند.
ترانسودا اکثراً در نارسایی قلب و سیروز کبدی , سندرم نفروتیک , هیپوپروتئینمی مشاهده می‌شود.
خوزه در دولورس هیدلگوی گوآناخوآتو متولد شد و تنها چهل و هفت سال داشت که در مکزیکو سیتی از عوارض ناشی از سیروز کبدی درگذشت. خوزه آلفردو خیمنز بیش از ۱۰۰۰ ترانه خوانده است.
عوامل مستعد کننده موکورمایکوزیس شامل پیوند اعضا، ایدز ، دیاب۱ت شیرین کنترل نشده، سرطان‌هایی مانند لنفوم، نارسایی کلیه ، کورتیکواستروئید طولانی مدت و درمان سرکوب سیستم ایمنی، سیروز و سوءتغذیه است. سایر عوامل خطر شامل سل است. همچنین افزایش آهن به دلیل درمان دفروکسامین مسیلات در بیماری‌های کلیوی گزارش شده‌است که خطر ابتلا به موکورمایکوزیس را افزایش می‌دهد. برخی موارد موکورمایکوزیس گزارش شده‌است و هیچ عامل زمینه‌ساز مشخصی وجود ندارد.
سالواتوری در رم از بیماری سیروز کبدی درگذشت.
او در سال ۱۹۲۶ بر اثر سیروز درگذشت. بسیاری از شاگران او بعدها به افرادی نامدار و برجسته در حوزه‌های تخصصی خود در علوم پزشکی مبدل شدند.
مهم‌ترین دلایل ابتلا به سرطان کبد، سیروز، در نتیجهٔ ابتلا به بیماری‌های مانند هپاتیت بی و هپاتیت سی و مصرف بیش از حد الکل و الکلیسم است. بیماری کبد چرب غیر الکلی و قرارگیری در معرض سم قارچی آفلاتوکسین و انگل‌های کبدی، چاقی، بیماری ذخیره‌ای آهن و تریزومی ۱۸ نیز می‌توانند زمینه بروز این سرطان را فراهم سازند.