معنی کلمه سید مرتضی نجومی در دانشنامه اسلامی
خاندان نجومی از خاندانهای معروف کرمانشاه در دو قرن گذشته است. این خاندان در کوفه ، مشهد رضوی، سمنان و کربلا می زیستند. و نزدیک به ۲۳۰ سال پیش (حدود ۱۲۰۰ ق) از کربلا به کرمانشاه رفتند و برای اعتلای دین و مکتب تشیع کوشیدند. از میان آنان می توان به عالمانی مانند سید عبدالرزاق حسینی سمنانی ، سید محمدرضا حسینی، میرزا اسماعیل نجومی، آقا میرزا رضا منجم باشی، سید محمد سیف السادات و سید محمد صالح سیف السادات اشاره نمود.
[ویکی شیعه] سید مرتضی نجومی (۱۳۰۷-۱۳۸۸ش)، مجتهد شیعه که شهرت او بیشتر به خاطر آثار هنری است. او در خوشنویسی به ویژه در خط ثلث متبحر بود و در تهذیب و مینیاتور و مرقع سازی مهارت داشت. تحصیلات حوزوی را در کرمانشاه و نجف گذراند. دروس حوزوی را از میرزا محمدباقر زنجانی، سید عبدالاعلی سبزواری، سید محسن حکیم، سید محمود شاهرودی، میرزا علی فلسفی و پدرش آموخت. پس از اخراج ایرانیان از عراق، به کرمانشاه بازگشت. نجومی از اعضای فرهنگستان هنر بود و پس از انقلاب بارها از او به عنوان هنرمند تقدیر شد. از او آثار هنری و علمی در تفسیر و فقه و اصول باقی مانده است.
سید مرتضی نجومی در ۵ آذر ۱۳۰۷ شمسی (۲۳ جمادی الثانی۱۳۴۶ق) زاده شد. وی فرزند سید محمدجواد نجومی فرزند سید میرزا اسمعیل نجومی(۱۲۵۶ق-۱۳۱۸ق) است. پدر و جد وی هر دو از مجتهدان و خوشنویسان بودند.
نسب سید مرتضی نجومی، به زید بن علی بن الحسین می رسد. در میان اجداد پدری وی، علمایی مانند آقامیرزا محمدرضا و سید عبدالرزاق پدر سید محمدرضا و همچنین میرمحمدتقی رضوی مشهدی معروف به میرخدایی دیده می شود. اجداد وی ساکن مشهد بودند. پس از آن به کربلا و در اوایل قرن سیزدهم به کرمانشاه می روند. مادر سید مرتضی نجومی فرزند شیخ مرتضی علم الهدی آل آقا بود که از آخوند خراسانی اجازه اجتهاد داشت و نسب وی به وحید بهبهانی می رسید.