سومو
معنی کلمه سومو در دانشنامه عمومی
در سال ۱۹۹۴، انجمن سومو ژاپن ملزم شد که تمام کشتی گیران سومو حداقل ۱۷۳ سانتی متر ( ۵ فوت ۸ اینچ ) داشته باشند.
سومو حرفه ای به شش بخش طبقه بندی می شود که کشتی گیران بر اساس شایستگی و برد و باخت خود در مسابقات رسمی، در داخل و بین این بخش ها قرار می گیرند. هرچه رتبه کشتی گیر در یک بخش بالاتر باشد، سطح عمومی حریفانی که باید با آن روبرو شود قوی تر می شود. طبق سنت ، هر رتبه ای به شرقی و غربی تقسیم می شود و شرقی کمی معتبرتر است و کمی بالاتر از همتای غربی خود قرار دارد. تقسیمات، به ترتیب سلسله مراتب از بالاترین به پایین ترین، به شرح زیر است:
ماکوچی ( به انگلیسی:Makuuchi ) یا ماکونچی ( به انگلیسی: Makunouchi ) : بالاترین رتبه در سومو است. این اسم به معنای واقعی کلمه به معنای «طناب افقی» است و بهترین سوموکاران این بخش در راس سلسله مراتب کشتی سومو قرار می گیرند که یوکوزانا نامیده می شوند.
از ژانویه سال ۲۰۱۷ مجموعاً ۷۲ کشتی گیر سومو موفق به کسب این مقام شده اند.
در حال حاضر تنها یوکوزونا این ورزش، آساشوریو آکینوری ( Asashoryu ) می باشد که زاده کشور مغولستان است. هنگامی که یک کشتی گیر به مقام و مرتبه یوکوزونا می رسد، نمی تواند آن را کنار بگذارد، اما با گذشت زمان و پایین آمدن درجه توانایی و قدرت یوکوزونا، وی خود بازنشسته می شود.
جوریو ( به انگلیسی: 十両 ) ( Jūryō: به ژاپنی ) : دومین سطح و به معنای «ده ریو» en:Ryō یا ( به انگلیسی jūmaime ) ( به ژاپنی :十枚目 ) به معنای «دهمین قرار»
ماکوشیتا ( به ژاپنی :幕下 ) ( به انگلیسیMakushita ) به معنای زیر پرده
ساندانمه ( به انگلیسی :Sandanme ) ( به ژاپنی :三段目 )
جونیدان ( به انگلیسی:Jonidan ) ( به ژاپنی: 序二段 )
جونوکوچی ( به ژاپنی Jonokuchi ) ( 序の口 )
تاریخ نگاران و تاریخ نویسان معتقدند که قدمت ورزش کهن سومو ( sumo ) به دو هزار سال پیش بازمی گردد، اگرچه مانند بسیاری از ورزش های گروهی ژاپنی هرگز به عنوان یک ورزش پیشرفته و حرفه ای تا سده ۱۶۰۰ مطرح نشد و در کل از قوانین دست و پاگیر و سنتی برخوردار بود که تا حدی آن را از سایر ورزش ها متمایز می کرد.
سومو (ایتالیا). سومو ( به ایتالیایی: Sommo ) یک کومونه در ایتالیا است که در استان پاویا واقع شده است. سومو ۱۴٫۲ کیلومتر مربع مساحت و ۱٬۰۸۳ نفر جمعیت دارد و ۸۰ متر بالاتر از سطح دریا واقع شده است.
جملاتی از کاربرد کلمه سومو
تامانومی ماساهیرو (به ژاپنی: 玉の海 正洋) کُشتیگیر سوموی اهل استان آیچی در کشور ژاپن است که پنجاهویکمین کشتیگیر دارای رتبهٔ یوکوزونا محسوب میشود. وی در سال ۱۹۷۰ میلادی به این مرتبه ارتقا یافت و در سال ۱۹۷۱ میلادی بازنشست شد. تامانومی ماساهیرو توانست ۶ بار قهرمان (یوشو) مسابقات سومو شود.
اینازوما رایگورو (به ژاپنی: 稲妻 雷五郎) کُشتیگیر سوموی اهل استان ایباراکی در کشور ژاپن است که هفتمین کشتیگیر دارای رتبهٔ یوکوزونا محسوب میشود. وی در سال ۱۸۳۰ میلادی به این مرتبه ارتقا یافت و در سال ۱۸۳۹ میلادی بازنشست شد. اینازوما رایگورو توانست ۱۰ بار قهرمان (یوشو) مسابقات سومو شود.
تروکونی مانزو (به ژاپنی: 照國 万蔵) کُشتیگیر سوموی اهل استان آکیتا در کشور ژاپن است که سیوهشتمین کشتیگیر دارای رتبهٔ یوکوزونا محسوب میشود. وی در سال ۱۹۴۲ میلادی به این مرتبه ارتقا یافت و در سال ۱۹۵۳ میلادی بازنشست شد. تروکونی مانزو توانست ۲ بار قهرمان (یوشو) مسابقات سومو شود.
اونیشیکی اوچیرو (به ژاپنی: 大錦 卯一郎) کُشتیگیر سوموی اهل استان اوساکا در کشور ژاپن است که بیستوششمین کشتیگیر دارای رتبهٔ یوکوزونا محسوب میشود. وی در سال ۱۹۱۷ میلادی به این مرتبه ارتقا یافت و در سال ۱۹۲۳ میلادی بازنشست شد. اونیشیکی اوچیرو توانست ۵ بار قهرمان (یوشو) مسابقات سومو شود.
اونریو کیوکیچی (به ژاپنی: 雲龍 久吉) کُشتیگیر سوموی اهل استان فوکوئوکا در کشور ژاپن است که دهمین کشتیگیر دارای رتبهٔ یوکوزونا محسوب میشود. وی در سال ۱۸۶۱ میلادی به این مرتبه ارتقا یافت و در سال ۱۸۶۵ میلادی بازنشست شد. اونریو کیوکیچی توانست ۷ بار قهرمان (یوشو) مسابقات سومو شود.
سادانویاما شینماتسو (به ژاپنی: 佐田の山 晋松) کُشتیگیر سوموی اهل استان ناگاساکی در کشور ژاپن است که پنجاهمین کشتیگیر دارای رتبهٔ یوکوزونا محسوب میشود. وی در سال ۱۹۶۵ میلادی به این مرتبه ارتقا یافت و در سال ۱۹۶۸ میلادی بازنشست شد. سادانویاما شینماتسو توانست ۶ بار قهرمان (یوشو) مسابقات سومو شود.
با توجه به اين دو بيان ديگر جائى براى اين بحث باقى نمى ماند كه آيا آيه فوقدليل بر افضليت فرشتگان بر انبياء هست يا نه ! زيرا آيه فقط در مقام نفى اقنوم سومو يا معبودهاى مشركان عرب است ، نه در صدد بيان افضليت فرشتگان نسبت به مسيح(عليه السلام ).
اونوماتسو میدورینوسوکه (به ژاپنی: 阿武松 緑之助) کُشتیگیر سوموی اهل استان ایشیکاوا در کشور ژاپن است که ششمین کشتیگیر دارای رتبهٔ یوکوزونا محسوب میشود. وی در سال ۱۸۲۸ میلادی به این مرتبه ارتقا یافت و در سال ۱۸۳۵ میلادی بازنشست شد. اونوماتسو میدورینوسوکه توانست ۵ بار قهرمان (یوشو) مسابقات سومو شود.
تامانیشیکی سانهمون (به ژاپنی: 玉錦 三右衛門) کُشتیگیر سوموی اهل استان کوچی در کشور ژاپن است که سیودومین کشتیگیر دارای رتبهٔ یوکوزونا محسوب میشود. وی در سال ۱۹۳۲ میلادی به این مرتبه ارتقا یافت و در سال ۱۹۳۸ میلادی بازنشست شد. تامانیشیکی سانهمون توانست ۹ بار قهرمان (یوشو) مسابقات سومو شود.
امام حسن عليه السلام پس از شهادت پدر بزرگوار خود، به امر خدا و طبق وصيت آنحضرت ، به امامت رسيد. وى نخست مقام خلافت ظاهرى را نيز در دست داشت و نزديك به ششماه به اداره امور مسلمين پرداخت . در اين مدت معاويه ، كه دشمن سر سخت على عليه السلامو خاندان او بود و سالها خواب خلافت را مى ديد و در ابتدا به نام خونخواهى خليفه سومو اخيرا به دعوى صريح خلافت جنگيده بود، به عراق كه مقر خلافت امام حسن عليهالسلام بود لشگر كشيد و جنگ را آغاز كرد و از سوى ديگر سرداران سپاه امام حسن عليهالسلام را تدريجا با پولهاى گزاف و نويدهاى فريبنده اغوا نمود و لشگريان را برآن حضرت شورانيد. (130)