معنی کلمه سوره صافات در دانشنامه اسلامی
«صافات» جمع «صافه» اشاره به گروهی است که صف کشیده اند. طبق نظر مشهور مفسران، مراد از «صافات» گروه هایی از فرشتگان است که برای انجام فرمان الهی در عالم هستی به صف ایستاده و آماده گرفتن فرمانند.خداوند در آیه اول این سوره به فرشتگان به صف کشیده شده یا به صفوف منظم پیکارگران و مجاهدان یا پرندگان منظم و به صف کشیده در پرواز یا صفوف نمازگزاران، سوگند یاد کرده است (بنا به تفسیرهای گوناگون در واژه «صافات»).به دلیل آغاز این سوره با واژه «الصافات» به همین اسم نامیده شده است.
محتوای سوره
روح کلی سوره، بیان توحید و رد عقاید مشرکان به ویژه در زمینه خویشاوندی خدا با جن یا مخلوقات دیگر است. در این سوره بر مساله توحید احتجاج شده، و مشرکین مخالف توحید را تهدید نموده و مؤمنین خالص را بشارت می دهد و سرانجام کار هر یک از دو طایفه را بیان می کند. سپس نام عده ای از بندگان مؤمن خود را که بر آنان منت نهاده و وعده داده که بر دشمنانشان غالب و پیروز کند، ذکر می کند و در خاتمه سوره بیانی ایراد می فرماید که به منزله خلاصه گیری از غرض سوره است، یعنی تنزیه خدا. و سلام بر بندگان مرسل و حمد خدای تعالی در برابر رفتار نیکی که با ایشان کرده. گفته شده: این سوره به شهادت سیاقش در مکه نازل شده است.
ویژگی های سوره
۱. طبق نظر مشهور و بیشتر مکاتب تفسیری، ۱۸۲ آیه، به عدد بصری ۱۸۱ آیه، ۸۲۰ یا ۸۶۲ کلمه و ۳۸۲۳ یا ۳۸۲۶ حرف دارد.۲. در ترتیب نزول پنجاه و ششمین و در قرآن کریم سی و هفتمین سوره است.۳. پس از سوره انعام و پیش از سوره لقمان در مکه نازل شد.۴. از نظر حجم، از سور مئین و شامل اندکی بیشتر از یک حزب قرآن است.۵. گفته اند یک آیه منسوخ (آیه ۱۷۴ دارد. برخی، آیات منسوخ این سوره را چهار آیه دانسته اند.۶. نخستین سوره قرآن است که با سوگند آغاز می شود.
مطالب مهم سوره
...
[ویکی شیعه] سوره صافات سی وهفتمین سوره قرآن به ترتیب کتابت و چهلمین سوره به ترتیب نزول و از سوره های مکی است. این سوره با ۱۸۲ آیه بر محور توحید، تهدید مشرکان و بشارت مؤمنین است. بنابر روایات، خواندن سوره یس و صافات در روز جمعه و دعا کردن بعد از آن، موجب استجابت دعا است.
به مناسبت کلمه اول آیه اول، این سوره صافات نام گذاری شده است. برخی گفته اند منظور از آن، صفوف ملائکه یا مؤمنین است که به صف شده اند و منتظر امر الهی هستند.
[ویکی اهل البیت] سوره صافات سی و هفتمین سوره قرآن است و دارای 182 آیه است.
این سوره در ترتیب مصحف سی و هفتمین سوره و در ترتیب نزول پنجاه و ششمین سوره قرآن کریم است که پیش از آن سوره انعام و پس از آن سوره لقمان نازل شده است.
یکصد و هشتاد و یک آیه بصری و هشتاد و دو آیه در نظر دیگران. اختلاف آن در دو آیه، «وَ ما کانُوا یَعْبُدُونَ» غیربصری و تمام قاریان «وَ إِنْ کانُوا لَیَقُولُونَ» را می شمرند غیر ابی جعفر.
ابی بن کعب گوید: رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود: کسی که سوره «والصافات» را بخواند خدا به او ده حسنه عطا فرماید به عدد هر جن و شیطان های دور و از شرک بری شود و دو فرشته حافظ او برایش در روز قیامت شهادت دهند که او مؤمن به پیامبران بوده.
حسین بن ابی العلاء از امام صادق علیه السلام روایت کرده که فرمود: هر کس سوره والصافات را در هر جمعه بخواند همیشه از هر آفت و بلائی محفوظ خواهد بود و هر بلیّه از او در زندگانی دنیا رفع خواهد شد و در دنیا به وسیع ترین روزی ها روزی داده خواهد شد و خداوند نمی رساند در مال و فرزند و بدنش هیچ بدی از شیطان پلید رانده شده و نه از ستمکار لجوجی به او صدمه خواهد رسید و اگر در روز و یا شب آن بمیرد خداوند او را شهید مبعوث فرماید و شهید بمیراند و با شهیدان داخل بهشت کند.
در این سوره بر مساله توحید احتجاج شده، و مشرکین مخالف توحید را تهدید نموده و مؤمنین خالص را بشارت می دهد و سرانجام کار هر یک از دو طایفه را بیان میکند. سپس نام عده ای از بندگان مؤمن خود را که بر آنان منت نهاده و وعده داده که بر دشمنانشان غالب و پیروز کند، ذکر میکند و در خاتمه سوره بیانی ایراد میفرماید که به منزله خلاصه گیری از غرض سوره است، یعنی تنزیه خدا